Hirdetés
greenfo/mti

Átmeneti időre a kormány kiemelt beruházási övezetté nyilvánítja a vörösiszap-katasztrófa által érintett Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely települést a pályázati-fejlesztési programok megfelelő kezelése érdekében – mondta Ékes József, a térség fideszes országgyűlési képviselője. Az uniós biztos szerint megelőzhetőek az ipari balesetek.

Ékes József hangsúlyozta, hogy a devecseri kistérség 27 településére kialakított fejlesztési terveket csak kiemelt beruházási övezet esetében tudja megfelelően kezelni a kormány. 950 hektár termőterület alkalmas az energianövények termesztésére, a térség kitörési pontját az alternatív energiahasznosítás jelenti.

Elmondta, hogy a kistérség fejlesztési programját a szász-magyar munkabizottság kidolgozta. Szólt arról is, hogy törvénymódosítást nyújtott be a devecseri kistérség leghátrányosabb helyzetű térségek közé sorolásáról, a projektek önerejének csökkentése szempontjából lényeges átsorolásról májusban dönthet az Országgyűlés. A szász-magyar együttműködésnek köszönhetően a Dunántúl legnagyobb, alternatív energiát hasznosító mintarégiója jön létre devecseri központtal, az erre épülő logisztikai bázis és oktatási központ segítségével, a beruházások kiemelt kezelésével a térség gazdasága a katasztrófa előtti állapothoz képest legalább öt évet lép előre – tette hozzá Ékes József.


Az uniós biztos szerint megelőzhetőek az ipari balesetek

Janez Potocnik, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa tegnap Kolontáron elmondta, hogy az uniós környezetvédelmi irányelvek maradéktalan betartásával megelőzhető a kolontárihoz hasonló ipari balesetek többsége, a megelőzés érdekében felül kell vizsgálni az irányelvek tagállami végrehajtását. Aláhúzta: mindenkinek azon kell dolgoznia, hogy a kolontárihoz hasonló ipari katasztrófák soha többé ne fordulhassanak elő az Európai Unión belül.

Elmondta, hogy a kolontári katasztrófát követően a Bizottság vizsgálatot indított az uniós irányelvek bevezetésének ellenőrzéséről a hatóságoknál, két kérdés még jelenleg is nyitott. A további vizsgálatok során kapnak választ arra, hogy a hatóságoknak az itt lévő vörösiszapot a veszélyes hulladékok közé kellett-e sorolni, illetve a bányászati hulladékokra vonatkozó előírásokat betartották- e a timföldgyárban. Kérdéses továbbá az is, hogy a környezetszennyezés integrált megelőzéséről és csökkentéséről szóló úgynevezett IPPC-irányelvet (melynek része az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás) betartották-e – mondta Janez Potocnik.

Leszögezte: ha ezeket az előírásokat a tagállamokban maradéktalanul betartják, akkor megelőzhetőek az ajkai vörösiszap-katasztrófához hasonló ipari balesetek. A megelőzés fontosságát hangsúlyozva Janez Potocnik elmondta: az unió bizottsága jelenleg a Seveso irányelv felülvizsgálatán dolgozik – amelyet 2013-ra kötelezően bevezetnek majd a tagállamokban -, s a tervek szerint a környezetszennyezés integrált megelőzéséről szóló IPPC-irányelvbe beépítik a közösségi emisszió-kereskedelmi rendszert. A biztos szerint azt a vörösiszap-katasztrófa és a fukusimai katasztrófa is megmutatta, hogy a biztonságon nem éri meg spórolni. "A megelőzés és a biztonság kialakításán nem szabad takarékoskodni " – összegezte Janez Potocnik.

Kapcsolódó anyagok:

Fizessenek kötelező biztosítást a veszélyes hulladékos cégek!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás