Hirdetés
Forrás: index.hu

Kína nagyon komolyan veszi a nukleáris energiát, és miközben országszerte 28 hagyományos atomreaktor felépítése van folyamatban, az urán helyett tóriumot használó reaktorok fejlesztését is drámaian felgyorsítja.

Eredetileg az volt Kína terve, hogy 25 év alatt megépíti az első tóriumos reaktorát – írja a Telegraph. A sanghaji kutatóknak azonban nemrég megmondták, hogy 10 éven belül el kell készülni egy teljesen működőképes erőművel. A sietség oka érthető. Egyrészt a tórium tiszának minősül abban az értelemben, hogy nem tudnak belőle fegyvert készíteni, mint az atombombák alapanyagait szolgáltató uránból (pontosabban a melléktermékként keletkező plutóniumból). Kína a becslések szerint akkora tóriumkészleten terpeszkedik, amely húszezer évig kielégítené az energiaigényét.

A kínai projektet a Sanghaji Atomfizikai Intézet 140 tudósával indították el, de már az eredeti tervek szerint is jövőre 750 főre növelték volna a fejlesztőcsoportot. Ezeket a terveket, úgy tűnik, kicsit át kell majd írni, ha időben akarnak végezni a reaktor felépítésével. A kínaiak egyébként a sóolvadékos (folyékony fluorid tórium reaktor, LFTR) megoldással kísérleteznek.

Nyugati laborokban is zajlanak kísérletek, de ott az urán alapú reaktorokban használt vizes technológiát alkalmazzák. Mindenki abban reménykedik, hogy a tóriummal olyan tiszta és kisebb méretű, a felhasználók közelében telepített reaktorokat tudnak majd építeni, amelyekkel egy város vagy egy ipari üzem energiaellátását tudják majd biztosítani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás