Hirdetés

Évekig találgatták a szakértők, hogy honnan jön a nagy mennyiségű ózonréteget károsító gáz. Titkos nukleáris fejlesztéseket sejtettek a háttérben, de a megoldás prózaibb – olcsó kínai nyílászárók veszélyeztetik a bolygót. A héten Bécsben ülésezik egy nemzetközi bizottság, hogy megoldást találjon a helyzetre.

A freon (avagy fluor-triklórmetán, Freon-11, CFC-11 vagy R-11) egy klórozott-fluorozott szénhidrogén vegyület, amelyet 1987 előtt nagy mennyiségben gyártottak és rengeteg célra használtak; hogy csak két nagyon gyakori alkalmazást említsünk: dezodorok hajtógáza és hűtőgépek töltőgáza is leginkább freon volt. Egészen addig, míg a tudósok rá nem jöttek, hogy a freonnak – és a hozzá hasonló halogénezett szénhidrogén gázoknak – kiemelkedő szerepe van az üvegházhatás kialakulásában és az ózonréteg roncsolásában.

A probléma kezelésére fogadták el 1987-ben a montreali nemzetközi egyezményt, amelynek köszönhetően sikerült is visszaszorítani a légkör freontartalmát. Ezt az egyezményt szegte meg valaki a közelmúltban, és bár a májusi vizsgálat arra jutott, hogy valószínűleg Kelet-Ázsiában vannak olyan vegyipari üzemek, amelyek ismét freont gyártanak, a kérdés diplomáciai érzékenysége miatt akkor konkrét országot még nem neveztek meg.

A tudósok hosszú ideig álltak értetlenül a tény előtt: egy a Föld ózonrétegét súlyosan károsító, a globális felmelegedést is gyorsító gáz jelenléte a légkörben – annak 2010-es nemzetközi tiltása ellenére – alig-alig csökken – írja a BBC.

Úgy sejtették, valahol Ázsiában, feltehetően nukleáris fegyverek fejlesztéséhez használják titokban a CFC-11 nevű anyagot. Ázsiával igazuk volt, ám kiderült: "Urándúsítás helyett poliuretán-habosítás áll a CFC-11 kibocsátás hátterében. Vagyis, a kínai nyílászáró és szigetelés-gyártó ipar felelős az ózonréteg pusztulásáért."

Egy brit környezetvédő szervezet, az EIA járt utána a kérdésnek, és azt találták, a kínai belső piacra termelő cégek nagyjából 70 százaléka használja a tiltott anyagot. Ennek oka, hogy a CFC-11 egész egyszerűen a legolcsóbb és legjobb minőségű elérhető habosító anyag.

Döbbenetes, hogy ezek a cégek nyíltan vállalják egy illegális szer használatát – nyilatkozta a civilek egy szóvivője. Kína aláírója az ózonréteget károsító anyagok használatát szabályozó montreali egyezménynek, így elméletileg gazdasági szankciókkal kényszeríteni lehetne a CFC-11 tiltásának betartatására. Ám az egyezmény 1987-es aláírása óta nem volt példa szankciók kivetésére, így ez most sem valószínű. Az egyezmény kapcsán minden esetre a héten Bécsben találkoznak a delegáltak, hogy megoldást keressenek a problémára.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás