A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kína a világ legnagyobb antibiotikum-gyártója és felhasználója. Kutatók szerint az ellenőrizetlen használat a kínai sertéstelepeken rezisztenciagének felgyülemlésével jár a vizekben és a talajokban, ami kiszámíthatatlan globális veszélyt jelenthet.

A Kínai Tudományos Akadémia és a Michigani Állami Egyetem szakemberei három nagy kínai sertéstelepet vizsgálva 149 különböző antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett rezisztenciagént találtak, egy részüket igen nagy koncentrációban. Ezek a gének ellenállókká teszik a baktériumokat a jelenleg használt antibiotikumokkal szemben. A szakemberek kimutatták, hogy a 63 legelterjedtebb rezisztenciagén koncentrációja 192-szer, egyes esetekben 28 ezerszer magasabb volt a kontrollcsoportnál a megfigyelt telepeken.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben tegnap megjelent tanulmány egyik szerzője, Zsu Jong-kuan leírta, hogy Kína a világ legnagyobb antibiotikum-gyártója és felhasználója. Mivel az igénybevételt nem szabályozzák az állattenyésztésben, az ázsiai országban négyszer több antibiotikumot alkalmaznak állategészségügyi és -tenyésztési célokból, mint például az Egyesült Államokban. Mivel a gyógyszereket az állatok szervezete rosszul dolgozza fel, a gyógyszerek többsége a trágyában köt ki. Becslések szerint Kínában évente mintegy 70 millió tonna trágya keletkezik, amit a földek gondozására használnak, de a trágya kiköthet a folyókban, vagy a talajvízbe is bejuthat – a rezisztenciagénekkel együtt.

James Tiedje, a Michigani Egyetem kutatója szerint a rezisztenciagének az élelmiszerekkel, az ivóvízzel vagy az állattenyésztésben dolgozókkal kapcsolatba lépve eljuthatnak a köznapi emberekhez is. Emiatt a körforgás miatt a rezisztenciagének potenciális veszélyt jelentenek az emberi egészségre, ezért Tiedje szerint a káros anyagokhoz kellene besorolni azokat.

Európában az antibiotikum felhasználása az állattenyésztésben csupán gyógyászati célokból lehetséges. Növekedésserkentőként, teljesítménynövelőként szigorúan tilos az alkalmazása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek