Hirdetés
greenfo/MTI

Kína két fekete-fehér bundás óriáspandája készül Skóciába. A Napfény és Édeske névre hallgató Jang Kuang és Tien Tien makkegészségesek, december 4-én útnak indíthatják őket a skót főváros, Edinburgh állatkertjébe, ahol minden feltétel adott ahhoz is, hogy a pandapár tízéves nagy-britanniai tartózkodása alatt pandabocsokkal ajándékozzák meg rajongóikat.

Nagy-Britanniában nagyon várják a párt, az állatkert már korábban jelezte, hogy 300 ezer fontot költ az állatok környezetének kialakítására, benne egy bambuszerdőre, úszómedencére, játszótérre és a pandaklinikára. Az óriáspandák iránt érdeklődők a kihelyezett kameráknak köszönhetően világ minden táján élőben követhetik majd nyomon Kuang és Tien mindennapjait odakinn és zárt otthonukban is. Egyedül barlangszerűen kialakított "budoárjukban" élhetnek teljesen intim életet.

Jang Kuang a fia Pan Pannak, akiről a 11. Ázsiai Játékok szerencsefiguráját mintázták 1990-ben. Tien Tien már anya, 2003-ban adott életet ikreinek. A két pandát azután választották ki "jószolgálati nagykövetnek", hogy Li Ko-csiang kínai miniszterelnök-helyettes januári nagy-britanniai látogatása alkalmával az illetékes kínai és a skóciai szakmai felügyeleti szervezet aláírta a pandák kölcsönzéséről szóló szerződést. Érkezésükre 17 évvel azután kerül sor, hogy Ming Ming – egy másik óriáspanda – elhagyta Nagy-Britanniát. Azt megelőzően Kína 1974-ben küldött egy pandapárt Londonba, ahol – bár nem született bocsuk – rendkívül népszerűek voltak.

Az óriáspandák a világ legnagyobb végveszélyben lévő állatai közé tartoznak. Mintegy 1600 példány él belőlük szabadon Kína erdőségeiben, elsősorban Szecsuan és az északnyugati Senhszi, valamint Kanszu tartományok területén. Világszerte további körülbelül 300 panda él fogságban, elsősorban Kínában.

A kiváltságban, hogy egy Kínán kívüli állatkert, park pandát kap, általában azok az országok részesülnek, amelyekkel Peking politikai kapcsolatai kedvezően alakulnak, vagy azokban pozitív fordulat következik be. Egy 1984-ben született irányadó szabályozás szerint az egyedül Kínában honos ritka, védett állatok legfeljebb tíz évre adhatók kölcsön, aminek ellentétele egymillió dollár évente és annak a feltétele, hogy az idegenben született bocsok is kínai "állampolgárok" maradnak.

A Kínai Népköztársaság az 1950-es évek végén kezdte intenzívebbé tenni "pandadiplomáciáját": 1958 és 1982 között 23 állatot ajándékozott kilenc különböző országnak. Richard Nixon 1972-es történelmi vizitje után Mao Ce-tung (Mao Zedong) néhai kínai államelnök egy pandapárt ajándékozott az amerikai elnöknek, aki két pézsmatulokkal viszonozta a gesztust. A washingtoni állatkertben az első napon kétezer ember állt sorba, hogy láthassa a kínai jövevényeket, és az első évben több mint egymillió amerikai volt kíváncsi rájuk. Nixon állítólag sosem kereste fel őket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás