Hirdetés
greenfo/MTI

Felére esett vissza az olaszországi szelídgesztenye-termés a fákat megtámadó ázsiai – kínai – rovar miatt. Az olasz újságok által “gyilkos” rovarnak nevezett gubacsdarázs 2002-ben érkezett Itáliába.

"Tehetetlenül nézzük, hogyan halnak ki fáink" – mondta a sajtónak a campaniai Avellino és környéke gesztenyetermelőinek nevében Lorenzo Vestuto. A terület egyike annak a 12 szelídgesztenye-termő vidéknek Olaszországban, amely védett földrajzi árujelzéssel büszkélkedhet.
A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint a megszokott évi 60 ezer tonna gesztenyetermés az idén a felére csökkent. Ez a 34 ezer olasz gesztenyetermelő számára hatalmas bevételkiesést jelent, miközben az édesgesztenyét vásárló olaszok rekordárat, kilónként öt eurót fizetnek érte.

A tragédiát – aminek Vestuto minősítette – nem a globális felmelegedés okozza. A gesztenyések pusztulásáért egy Kínából érkezett apró rovar felelős. Az olasz újságok által “gyilkos” rovarnak nevezett gubacsdarázs 2002-ben érkezett Itáliába. A lapok szerint nincs menekvés. Emlékeztettek az olaszországi datolyapálmák egy részének kipusztulására: azokat a szintén egy Ázsiából érkezett féreg támadta meg. Szicíliában összesen 12 ezer datolyapálmafa rohadt el, az északi Liguriában 300 ezret fenyeget hasonló sors.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás