Hirdetés

Több per zajlik a különböző bíróságokon a Kishantoson 25 éve folytatott biogazdálkodás felszámolása miatt. Ma egy ehhez kapcsolódó személyiségi jogi perben döntött a Fővárosi Törvényszék, eltiltva a Vidékfejlesztési Minisztériumot a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ jó hírnevének további megsértésétől.

A kishantosi biogazdaság által indított perben hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium több esetben is megsértette a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ jó hírnevét. Egyrészt azzal, hogy egy 2013 áprilisi közleményében valótlanul állította, hogy a kishantosi gazdaság folyamatosan elmaradt a bérleti díj fizetésével, másrészt azzal, amikor megvádolta, hogy a sokmilliós állami támogatás dacára nem fizette a bérleti díjat.

Az ítélet szerint Bitay Nándor államtitkár teljességgel valótlanságot állított a Világgazdaság Online-on 2014. január 14-én megjelent interjúban, amikor arról beszélt, hogy a biogazdaság nem valósította meg a bérleti szerződésben előírt fejlesztéseket és ezzel valóságos, pénzben kifejezhető kár érte az államot, amely miatt a bíróság jogerősen 27 millió forint megfizetésére kötelezte.

Az ítélet szerint fejlesztési kötelezettsége a mintagazdaságnak nem volt, kár nem érte az államot, ellenben ezzel a hazugsággal a kishantosi gazdaság jó hírnevét a Minisztérium megsértette. A Törvényszék ezért a Vidékfejlesztési Minisztériumot a további jogsértéstől eltiltotta. A döntés nem jogerős, az ellen a Minisztérium 15 napon belül fellebbezést terjeszthet elő- derült ki a greenfo boirtokába került ítéletből.

§Kishantos jó hírneve – VM elleni első fokú ítélet (647 KB pdf.)

A hazai ökológiai gazdálkodás, és oktatás/ szemléletformálás fellegvára Kishantos. Vagy csak volt? Az elmúlt egy évben állami segédlettel mindent megtesznek a biogazdaság tönkretételéért. Az alábbi dokumentumfilmet a Budapesti Dokumentumfilm Fesztiválra készítette a Greenpeace Hungary és a Zöld Pók, melyet a Toldi Moziban mutattak be. Hálás köszönet jár érte mindenkinek, aki áldozatos munkával és az életét is veszélyeztető körülmények között dolgozva kiáll az Igazság mellett! Íme az elmúlt év történései fél órában, ill a témával kapcsolatos cikkeink >>> 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás