A rovat kizárólagos támogatója

A Fővárosi Önkormányzat által társadalmi vitára bocsátott Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv egyeztetési változata általánosságban jó irányba mutat, azonban hiányoznak a részletes tervek és határidők, így annak végrehajtását lehetetlen számonkérni. Ezt állapította meg a Levegő Munkacsoport az önkormányzatnak írt véleményében.

A vonatkozó uniós ajánlások szerint a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv pontosan leírt feladatokat kell tartalmazzon és ezek teljesülését kétévente értékelni kell. Ha nincsenek ilyen konkrét célkitűzések, akkor nyilvánvalóan nincs lehetőség azt megvizsgálni, hogy ezek megvalósultak-e, és ha igen, milyen eredménnyel. Mindez azért is jelenthet komoly gondot, mert az előírásoknak megfelelő akcióterv hiányában a Fővárosi Önkormányzat nem kaphat uniós pénzeket éghajlatvédelmi célokra.

Az egyeztetési változat nem foglalkozik azzal, hogy milyen nyílt és rejtett támogatásokban részesülnek a környezetszennyező tevékenységek. A környezetszennyezés csökkentésének gazdasági eszközeit illetően pedig elsősorban a környezet javítását szolgáló állami támogatásokról ír, a káros támogatások visszaszorítására szolgáló eszközök közül pedig csak a dugódíjat és a parkolási díjakat említi meg, azokat is csak nagy általánosságban. A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint nem szabad elfogadni egy olyan akciótervet, amelyekből ezek hiányoznak, hiszen aligha lehet a kitűzött éghajlatvédelmi célokat elérni úgy, hogy nem ismerjük a környezetkárosítás valódi költségeit, és nem ezekhez igazítjuk a szükséges gazdasági eszközök alkalmazását. Rendkívül ésszerűtlen is mindezt figyelmen hagyni, hiszen az a közpénzek jelentős pazarlása lenne. Sajnos ez utóbbi jellemző ma általában, vagyis az, hogy „a szennyező fizet” elv helyett a „fizetünk a szennyezőnek” elv valósul meg a gyakorlatban.

Az egyeztetési változat általában helyesen értékeli Budapest környezeti állapotát. Az értékelés megállapításai rendkívül ijesztőek mind a jelenlegi helyzetre vonatkozóan, mind pedig a jövőbeli kockázatok tekintetében. Mindennek a fényében sürgető, hogy érdemi intézkedések történjenek a nagyobb tragédiák megelőzésére, és mielőbb készüljenek el az ezen intézkedéseket megalapozó anyagok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás