Hirdetés
greenfo/MTI

Diétára fogták az orosz állatkertek lakóit, mert a rubel árfolyamesése miatt megdrágult az eledelek beszerzése. Több állatot más ország intézményébe kellett költöztetni, mert nem tudják megfelelően ellátni őket – írta az Izvesztija című orosz napilap.

"Az állatok eleségének ára 2014 óta negyven százalékkal növekedett, és a következő fél évben még tíz százalékkal fog emelkedni" – nyilatkozta a napilapnak Natalja Kolobova, a moszkvai állatkert igazgatója. A rubelválság miatt az élelmiszerek egész Oroszországban megdrágultak, ezért az állatkertek is olcsóbb étrendek bevezetésére kényszerültek.

Vajaskenyéren élnek a csimpánzok 

A jekatyerinburgi állatkertben például az étrendkiegészítőként használt garnélarákot tintahallal helyettesítik, míg a víziló által kedvelt lucernát sima fű és zöldségek váltották fel. Több állat maradék, eredetileg embereknek szánt élelmiszereket kap, a csimpánzok mazsolás túrót, sózott halat, vajas kenyeret esznek, Dásának, az elefántnak pedig főtt káposztát, más emlősöknek almakompótot adnak.

Az orosz almát nem szeretik

A friss gyümölcsök és zöldségek beszerzése különösen nehézzé vált oroszországban: almát például nagyrészt Lengyelországból hoztak be, a szankciók óta azonban kénytelenek rosszabb minőségű orosz gyümölcsöket kínálni, amelyet viszont nem minden állat fogad el. A Moszkvai állatkert pingvinjeit hasonló okokból nem tudják megtartani: az állatok csak a 18 centiméteres, egész heringet eszik meg, amiket csak Norvégiából tudtak beszerezni.  A moszkvai állatkert igazgatója elmondta, hogy az etetés költségeinek megnövekedése miatt több állatnak is búcsút kellett mondaniuk. Mint mondta, a ritka és drága állatokat mindenképpen megtartják, és csak azokat az állatokat költöztetik más országok állatkertjeibe, amelyek nem szükségesek a moszkvai intézmény változatos génállományának fenntartásához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás