Hirdetés

Új-Kaledóniában létrehozták a világ legnagyobb védett területét. A három németországnyi élőhely 48 cápa, 25 tengeriemlős, 19 fészkelő madár, és 5 tengeri teknősfaj otthona.

A múlt héten jelentette be hivatalosan a Conservation International (CI) nemzetközi természetvédelmi szervezet, hogy Új-Kaledóniában létrehozták a világ legnagyobb védett területét.  A csendes-óceáni szigetvilágban található terület nagysága1,3 millió négyzetkilométer, mely háromszor akkora, mint Németország.

Az újonnan létrehozott Korall-tengeri Nemzeti Park szigetek és zátonyok régiója, amely az Ausztráliától 3000 kilométerre nyugatra lévő szigetvilág. A régióban egyedülálló víz alatti képződmények találhatóak és geológiai sokszínűséget teremt, továbbá élőhelyet biztos rendkívüli fajok száma.  A park 48 cápafaj, 25 tengeriemlős-faj, 19 fészkelő madárfaj és 5 tengeri teknősfaj otthona. Felöleli a világ legnagyobb lagúnáját, és a Nagy-korallzátony után a második legnagyobb ilyen képződményt.

A szigeteken 250 ezer ember él, akiknek a megélhetése az évente kifogott mintegy 3000 tonnányi haltól függ. A park gazdasági és természetvédelmi programot hozott létre a fenntartható halászatról és a biodiverzitás minimális károsításáról is.  A védett terület létrehozása egy nagyobb terv része, a Pacific Oceanscape kiindulópontja. Az Egyesült Államoknál négyszer nagyobb területnyi régióra szeretnék a védettséget kiterjeszteni. 16 csendes-óceáni nemzet, 6 régió lesz védett a területen, mely közel 40 millió négyzetkilométert fog felölelni. A program legfőbb célja a természeti védelem mellett, hogy a tengeri erőforrásokat megóvják hosszútávon és korlátozásokat vezessenek be ennek érdekében- írta a GreenProfit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás