A rovat kizárólagos támogatója

A kutatások szerint évi 14 ezer tonna (!) naptej csapódik le a korallokon világszerte, ehhez képest meglepő, hogy csak most készül először törvényi szabályozás az oxibenzont vagy az oxitonátot tartalmazó szerekkel kapcsolatban.

Kutatások bizonyítják, hogy egyes kémiai anyagok súlyosan károsíthatják a korallzátonyok szerkezetét és elősegíthetik pusztulásokat. Az olyan, a nap káros sugarai ellen védő naptejekben gyakori anyagok, mint az oxibenzon vagy az oxitonát növelik a korallok érzékenységét, elősegítik színtelenedésüket, szétroncsolják DNS-állományukat, és mindez pusztulásukhoz vezethet. Nem néhány különleges termékről van szó: több mint 3500 különböző naptej és napolaj tartalmaz ilyen anyagot. A kutatások szerint évi 14 ezer tonna (!) naptej csapódik le a korallokon világszerte, ehhez képest meglepő, hogy csak most készül először törvényi szabályozás, amely kimondja, hogy Hawaii-on 2021-től csak külön orvosi engedéllyel lesz használható naptej, ami oxibenzont vagy az oxitonátot tartalmaz. 

Hawaii-on most nagy vita van erről a kérdésről, mert ugyan igaz, hogy a jogszabály segíthet megóvni az egyébként is rohamosan pusztuló korallokat, az orvosok, és különösen a bőrgyógyászok viszont attól tartanak, hogy a naptejek szigorú korlátozása kevesebb naptej-használathoz, és így még több rákos bőrbetegséghez vezet majd – írta a Huffington Post-ra hivatkozva a 444.hu.

Legyünk képben naptej fronton!

Legyünk képben naptej fronton!

Nemrégiben megjelent néhány hír arról, hogy ártalmasak-e a naptejek, illetve hogy mennyire problémás a napozás. Fontosnak tartjuk, hogy ennek kapcsán rögzítsünk néhány tényt.

Először is: erős napsütésben lenni sajnos igenis kockázatos, különösen nyáron, egyrészt a déli órákban: 11 és 15 óra között; másrészt az UV-riadós időszakokban, melyek sajnos gyakran előfordulnak hazánkban – sőt idén különösen erős az UV-sugárzás.

Másodszor: a D-vitamin fontos a szervezetünknek, melynek keletkezéséhez megfelelő étkezés és napfény is szükséges. Másrészt viszont sajnos valóban vannak olyan összetevők egyes naptejösszetevők, amelyek többek között károsíthatják a hormonrendszert. Ezért mindig ellenőrizd a naptejen a címkét – cikkünkben tippeket is adunk, mire figyelj!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás