Hirdetés

Egy 2006-os felmérés szerint a filmipar a második leg környezetszennyezőbb iparág az USA-ban. A Kaliforniai Egyetem felmérése megállapította, hogy a filmgyártásnál csupán a kőolajtermelés károsabb a környezetr. Tóth Zsolt Marcell magyar természetfilm rendező alkotó csapatával a zöld filmgyártás népszerűsítésére törekszik.

A filmgyártás olyan pazarló tevékenységeivel szennyezi a környezetet, mint a stáb felszereléseinek energiaellátása, a színészek és statiszták szállítása vagy a díszletépítés a természetben fellelhető anyagokból. Amikor meghalljuk a „filmipar” kifejezést, gyakran bele sem gondolunk, hogy ténylegesen egy iparágról van szó. Sokan egyszerűen mint a mély tartalommal rendelkező művészi filmek ellenlábasára, az egymást másoló futószalagfilmek összefoglaló nevére asszociálnak. Pedig az ipar itt nagyon is helytálló kifejezés. A filmgyártás végterméke a film (még ha nem is kézzelfogható), az általa nyújtott szolgáltatás pedig a szórakoztatás.

Gondoljunk csak bele: ahhoz, hogy egy több tíz- vagy százmillió dolláros költségvetésű akciófilm létrejöjjön, mennyi legyártott kellékre, díszletelemre, gépre, járműre, a robbanásokhoz használt anyagra van szükség, mennyi ember (akit utaztatni, étkeztetni kell) együttműködése, szervezett munkája áll a háttérben. Évente több milliárd dollárt költ ez az „ipar” az emberek szórakoztatására – és persze a „termelők” saját hasznának növelésére. A kérdés ami az utóbbi időben egyre inkább foglalkoztatott az, hogy vajon a nagy stúdiók és filmkészítő cégek törekednek-e arra, hogy a költségeket, illetve az anyagfelhasználást és környezeti hatásokat a lehető legnagyobb mértékben redukálják, vagy inkább azt a pazarló szemléletet ültetik át a gyakorlatba, amelyet mi itthon elsősorban a bulvárhírek révén magunk elé képzelünk. Részletek itt >>>

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának vendége Tóth Zsolt Marcell magyar természetfilm rendező alkotó csapatával a zöld filmgyártás népszerűsítésére törekszik. Többek között azzal, hogy maguk is környezetbarát energiafelhasználással készítik filmjeiket, ilyen például a díszletek újrahasznosítása és a napelemek alkalmazása a forgatás során. A filmkészítő véleménye szerint a legfontosabb, hogy a rendezőben és a producerben is meg legyen a törekvés a környezet védelmére.

A beszélgetés 29.40-nél kezdődik.
 

Kapcsolódó anyagok:

Zöldülgető filmipar

Hollywood piszkos titka…

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás