A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A hulladékgyűjtő szigeten legalább három hulladékfajtát kell elkülönítetten gyűjteni, ennél csak akkor lehet kevesebb a konténerek száma, ha a közszolgáltató a harmadikféle hulladékért házhoz megy a településen – egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter rendelet-tervezete. Egy új kormányrendelet szerint legalább tíz évre adható egységes környezethasználati engedély.

Az egyes hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításának és üzemeltetésének szabályait tartalmazó tervezet sorra veszi a létesítményeket. A hulladékgyűjtő sziget esetében meghatározza: ezt úgy kell elhelyezni, hogy gyalog és gépjárművel is megközelíthető legyen. A közszolgáltatónak rendszeres időközönként kell ürítenie a konténereket, ennek gyakoriságára nem ad eligazítást a rendelet tervezet, azonban az önkormányzatnak a honlapján közölnie kell az ürítés gyakoriságát a lakossággal.

Amennyiben a szigeten a konténerekben gyűjthető hulladékoktól eltérő hulladékot helyeznek el, azt – a konténer ürítésétől számítva – 5 munkanapon belül el kell szállítania a közszolgáltatónak. Speciális gyűjtőhelyet – az elkülönített hulladékgyűjtésre – a gyártó és forgalmazó cégek, továbbá a hulladékkezelők és a közszolgáltatók – akik a lakosságtól elszállítják a hulladékot – létesíthetnek. Ezeken a gyűjtőhelyeken műszaki védelemmel ellátott konténerekben lehet csak gyűjteni a hulladékot.

A hulladékgyűjtő udvar lényege a zárt gyűjtőtér. Itt gyógyszerhulladék csak lezárt konténerben helyezhető el. Biohulladék csak egy hétig tárolható az udvarban, de télen, amikor az átlaghőmérséklet nem éri el a plusz 5 fokot, a tárolási idő két hét is lehet. Az udvarban csak előkezelni lehet a hulladékot, ártalmatlanítani nem. A tervezet szabályozza a munkahelyi és üzemi gyűjtőhelyet, a komposztáló telepet, az átrakóállomást és a válogatóművet is.

Legalább tíz évre adható egységes környezethasználati engedély

A környezeti hatásvizsgálatról szóló kormányrendelet kiegészül azzal a szabállyal, hogy az egységes környezethasználati engedély meghatározott időre, de legalább 10 évre adható meg, igaz, az engedélyben foglalt követelményeket 5 évente felül kell vizsgálni – a módosító rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.
A környezetvédelmi felügyelőség az engedély lejárta előtt hat hónappal értesíti a környezethasználót a lejáratról, továbbá a tevékenysége folytatásának a feltételeiről. Amennyiben a felügyelőség nem értesíti a használót, az nem mentesíti ez utóbbit a tevékenysége folytatásához szükséges eljárás időben való megindítása alól. Az engedély lejárta után már jogellenes lesz a tevékenysége, amiért felelősséggel tartozik.
Az ötévenkénti felülvizsgálathoz dokumentációt kell készítenie a környezethasználónak. A felügyelőség ez alapján hasonlítja össze a legjobb technikával elérhető kibocsátást a kérelmező kibocsátásával. A felülvizsgálat ügyintézési határideje két hónap.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás