Hirdetés

Magyarországon a zöld közbeszerzések aránya évről évre nő, jelenleg meghaladja a 10 százalékot – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Magyarországon a zöld közbeszerzések aránya évről évre nő, jelenleg meghaladja a tíz százalékot – jelentette ki Jánosi Andrea közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara "A fenntartható közbeszerzés hazai és nemzetközi aktualitásai" című konferenciáján tegnap Budapesten. Az új irányelvek miatt fordulóponthoz érkezett a közbeszerzés, a tagállamoknak két éve van arra, hogy az uniós előírásokat saját jogszabályaikba átültessék – mondta Jánosi Andrea a konferencián, amely egyben az energiahatékony közbeszerzést népszerűsítő nemzetközi EFFECT projekt záró eseménye is volt.

A helyettes államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy a szabályzás eddigi fókuszai – az egyenlő elbánás, a tiszta verseny, a nyilvánosság – mellett más szakpolitikákhoz hasonlóan a jövőben ezen a területen is hangsúlyosabbá válnak a szociális, a környezetvédelmi és az innovációs szempontok.
A zöld közbeszerzések tíz százalékos hazai arányával Európában a középmezőnybe tartozunk, de a kormány azon van, hogy minél jobb helyet érjünk el ebben a rangsorban. Az uniós elvárás a zöld közbeszerzések terén ötven százalék, ez tehát a cél, amelyet a jövőben lépésről lépésre el kell majd érni – közölte Jánosi Andrea.

A konferencián nyolc országból tizennégy, az EFFECT (Upgrading of Energy Efficient Public Procurement for a balanced economic growth of SEE area) projekt megvalósításában közreműködő partner vett részt. Magyarországon az ajánlattevői oldal felmérése, képzése, a zöld közbeszerzés elősegítésére megfogalmazott operatív terv kidolgozása a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) feladata volt. Az ajánlatkérők számára az Észak-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség (NORRIA) állított össze egy, a zöld beszerzések elterjedését segítő kézikönyvet. Az elkészült anyagok a www.effectproject.eu oldalról letölthetőek.

A fórum célja az volt, hogy a magyar és külföldi előadók a projekt eredmények és jó gyakorlatok bemutatásán keresztül átfogó képet nyújtsanak a fenntartható közbeszerzés hazai és nemzetközi helyzetéről. A rendezvényen ismertetett Budapest Taxi projekt keretében beszerzett autóknak köszönhetően Budapest lett a világon az ötödik olyan nagyváros, ahol környezetbarát flottájú taxi társaság működik – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás