Hirdetés

Több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában a kabinet döntése értelmében. A Vidékfejlesztési Minisztériumtól és intézményeitől 742 embernek kell távoznia, ezen belül az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség és a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségektől 236 dolgozónak.

A létszámleépítésről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny tegnapi számában jelent meg. A rendelkezés szerint a kormány az idei költségvetési hiánycél teljesítése és a hatékonyan működő állam kialakítása érdekében döntött a leépítésekről. A felmentések kezdőnapja legkésőbb január 18. Az érintett vezetőknek meg kell vizsgálniuk azt is, hogy a leépítésekhez kapcsolódó egyszeri kiadások fedezetét a tavalyi maradvány, illetve az idei költségvetés terhére tudják-e biztosítani. Ha az egyszeri költség biztosítására az adott fejezeten belül nincs mód, kérelmezni lehet a többletköltségek központi finanszírozását. A kabinet a létszámleépítéshez kapcsolódóan – az elbocsátottakat támogató rendszer létrehozása érdekében – Karrier Híd Program indítását rendeli el.

A döntés alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól és a hozzá tartozó szervezetektől 2826 embert küldenek el, a legtöbbet, 2343-at a kormányhivataloktól. A Miniszterelnökségről 19, a Vidékfejlesztési Minisztériumtól és intézményeitől 742, a Belügyminisztériumtól 200, a nemzetgazdasági tárcától és intézményeitől pedig 350 embernek kell távoznia. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és intézményei 903 dolgozótól válnak meg. A fejlesztési minisztériumból és a hozzá tartozó hivataloktól 393 embert bocsátanak el. A Külügyminisztérium annyi kedvezményt kapott, hogy a létszámcsökkentés 50 százalékát jövő januárra halaszthatja, összesen 279 dolgozót kell elbocsátania. A döntés a tárcák közül egyedül a Honvédelmi Minisztériumot nem érinti. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal létszáma 577-tel, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségé 39-cel csökken. A Központi Statisztikai Hivataltól 70, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól és szerveitől 162, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól pedig 159 embert küldenek el. A határozat szerint az adott vezetők ezeknél nagyobb mértékű létszámcsökkentést is elrendelhetnek. (MTI)

Részlet az 1004/2012. (I. 11.) Korm. határozat mellékletéből

Létszámcsökkentés                (álláshelyek száma)

Vidékfejlesztési Minisztérium igazgatás              63
Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal              188
Földmérési és Távérzékelési Intézet 35
Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal        172
Országos Meteorológiai Szolgálat                         34
Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (jogutód szervei, Belügyminisztérium fejezettel közösen)  14

Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Fõfelügyelõség és a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek                                                         236

ÖSSZESEN                                                                742

Forrás:  Magyar Közlöny 2012 évi 3 szám (143 KB pdf)  401. oldal

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás