Hirdetés

Bár a 2020-as év nem éppen a külföldi nyaralásokról marad emlékezetes, azért aki tehette, még így is elment nyaralni. A legtöbben ugyanakkor nem a külföldi, hanem a belföldi nyaralás mellett tették le a voksukat. Például a koronavírus ellenére is teltházas lett nyáron a Balaton, de emellett rengeteg vidéki (főleg vízparti) nyaralóhely jó nyarat zárt.

Aki rutinos külföldön nyaraló, az tudja, hogy fontos előkészület a nyaralás megkezdése előtt az utasbiztosítás megkötése. De mi van akkor, ha csak az országhatáron belül megyünk nyaralni? Ekkor is érdemes lehet utasbiztosítást kötni? A rövid válasz az, hogy igen, érdemes. De nézzük meg ezt egy kicsit részletesebben!

Mire érvényes a biztosítás belföldön?

Legyen szó akár külföldi, akár belföldi utasbiztosításról, hasonlóak a káresemények, amikre térítenek a biztosítók. Például baleseti halál vagy rokkantság, kórházi ápolás esetén is fizet mindkét biztosítás. De mindkettőben benne van a balesettel és betegséggel kapcsolatos egyéb költség is, mint a hozzátartozói látogatási költségek. Beleértve az ebből fakadó szállásköltséget és az utazás elmaradásának “fájdalomdíját”. De benne van mindkettőben az esetleges poggyászkár megtérítése vagy a jogvédelmi költség is. Mindkettő esetén érvényes, hogy biztosítónként és csomagonként változik, hogy pontosan mit tartalmaz a biztosítás, és mire kell kiegészítő biztosítást kötnünk.

Érdemes egy előkalkulációt végezned, mielőtt megkötöd a belföldi utasbiztosításod, hogy a lehető legjobbat válaszd. Az expresszkolcson.hu előbbi linken elérhető kalkulátora épp ebben fog neked nagy segítséget nyújtani.

Mik a különbségek a külföldi és a belföldi utasbiztosítás között?

A külföldi biztosítások főleg baleset esetén nyújtott sürgősségi ellátásra és kórházi kezelésre vannak kihegyezve, melyek külföldön tetemes költséggel járhatnának. Magyarországon viszont erre nem kell ekkora hangsúlyt fektetni, mivel a magyar társadalombiztosítás TB-jogviszony esetén, magyar állampolgárok számára mindezt ingyen biztosítja. Épp ezért tudnak a belföldi utasbiztosítások is lényegesebben olcsóbbak lenni, mert ezt nem kell tartalmazniuk.

Érdemes ugyanakkor figyelned arra, hogy a belföldi utasbiztosítások extrém sporttal kapcsolatos káreseményekre alapból nem térítenek. Épp ezért, ha ilyen terveid vannak, érdemes külön biztosítást kötnöd ezekre a terveidre.

Mi a helyzet a bank- vagy hitelkártyám mellé kapott utasbiztosítással?

Sokaknak vannak alapból bizonyos banki szolgáltatásaik (bank- vagy hitelkártyáik) mellé kapott utasbiztosításuk. Ezekről érdemes tudnod, hogy csak a legalapabb utasbiztosítást tartalmazzák, ennek megfelelően alacsony térítési összegekkel. Nem azt mondom, hogy ezek rosszak, mert tényleg jobb, mint a semmi, főleg, ha ingyen kapod a banki terméked mellé. De járj utána, mit tartalmaz, és az elég-e számodra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás