Hirdetés
(X)

A környezetvédelem napjainkban egyre nagyobb szerepet kap, és a hatóságok is arra törekednek, hogy az évek előrehaladtával csökkenjen a károsanyag-kibocsátás. Ennek köszönhetően a lakóházak energetikai besorolása is nagyobb figyelmet kap. Az zöldenergia-felhasználás növelésére gyakran alkalmazunk napelemeket. 

BB besorolás feltételei

Hazánkban 2022. június 30-át követően az új építésű házaknak BB energetikai besorolással kell rendelkezniük ahhoz, hogy megkapják a hatóság által kiállított használatbavételi engedélyt. A BB besorolás feltétele, hogy az összesített energetikai jellemző számértéke 81 és 100 kW közé essen, illetve az összes energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló energia adja.

Milyen többletköltséget jelent a zöldenergia?

Egy hőszivattyú kiválthat egy olyan bonyolult fűtési-hűtési rendszert, mint a gázüzemű fűtés és a klíma kettőse. A kazán költsége, a gázbekötés, a kémény építése és ezek engedélyeztetése is jelentős költséget von maga után, nem is beszélve a hűtéshez használt klíma áráról.

A ház teljes áramellátását vagy annak egy részét biztosíthatjuk napelemes rendszerrel. Ez nem csak a tanúsítvány jobb besorolása miatt fontos, hosszú távon megtérülő befektetés is egyben. Ahhoz, hogy egy előzetes becslést kapjunk a tervezett napelem rendszer áráról és az energiamegtakarításról, érdemes használni a Wagner Solar Hungária napelem kalkulátorát.

A meglévő ingatlanok és a napelem

A kitűzött határidő előtt minden új építésű ingatlan megkaphatja a használatbavételi engedélyét, ha az a 2020. december 31-ig érvényben lévő előírásoknak megfelel. Ennek ellenére megfontolandó megújuló energiával ellátni az épületet, hiszen jelentősen csökkenthetjük a rezsiköltségeinket, és hosszú távon biztosan megtérül a kezdeti befektetés. Az Országos Tanúsító Központ információi szerint a BB kategória által a CC szinthez képest 30%-kal, míg a DD osztályhoz képest akár 60%-kal csökkenhet az energiafelhasználásunk.

Használt lakás esetében a megújuló energiába fektetett pénz már akár egy felújított ingatlan eladásakor megtérül. Egy korszerű, energetikai szempontoknak magasabb szinten megfelelő ingatlant mindig magasabb áron lehet értékesíteni, mint egy szigeteletlen, elavult fűtési rendszerrel ellátott épületet. A magasabb áron vásárolt, felújított ingatlan az új tulajdonos számára is befektetés, hiszen a rezsiköltség miatt a vásárlási ár egy része később megtérül.

Extra ötletek

Akár új ingatlant építünk, akár egy meglévő épületet újítunk fel, minden esetben érdemes hőszigetelésben gondolkodni. A megfelelő hőszigetelés által az ingatlan energiavesztesége kicsi, így télen-nyáron kevés energia szükséges a felfűtéshez és a lehűtéshez.

Fontos, hogy jól záródó, több rétegű üveggel rendelkező nyílászárókat építsünk be az épületbe, így csökkentve a hőveszteséget. A piacon elérhető fűtési rendszereket is érdemes felkutatni és különböző környezetbarát megoldások után nézni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás