Hirdetés

Küldj levelet az Orosz Nagykövetségnek, hogy engedjék szabadon az aktivistáinkat, és végleg tiltsák be az olajfúrást a sarkvidéken.

Tisztelt Alekszandr Alekszandrovics Tolkacs Nagykövet Úr!

Szeptember 18-án elfogták a Greenpeace International két aktivistáját, miközben békés tüntetésben vettek részt a Gazprom vállalat Prirazlomnaja tengeri olajfúrótornyánál, hogy megállítsák a vállalat olajfúrási műveleteit az Északi-sarkvidéken, a Pecsora-tengeren.

Másnap, szeptember 19-én az Orosz Parti Őrség törvénysértő módon elfoglalta a Greenpeace International hajóját, az Arctic Sunrise-t, noha a hajó nemzetközi vizeken tartózkodott. A Parti Őrség a hajón tartózkodó 30 aktivistát öt napon át fegyveres őrökkel tartotta fogva, amíg a hajót Murmanszkba vontatták. Az aktivistákat ezután leszállították a hajóról, és a hatóságok a szárazföldön őrizetbe vették őket.

Szeptember 26-án a murmanszki bíróságon hallgatták ki 28 aktivistánkat, valamint egy szabadúszó fotóst és egy szabadúszó videóst, akik mindössze dokumentálták az eseményeket. Mindannyiukat két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték, és kalózkodás vádjával folyik nyomozás ellenük.

Határozottan ki merjük jelenteni, hogy sem az orosz, sem a nemzetközi törvények nem támasztják alá a békés aktivisták tevékenysége kapcsán a kalózkodás gyanúját. Maga Vlagyimir Putyin elnök is azt nyilatkozta, hogy „az aktivisták nyilvánvalóan nem kalózok”, és egyértelműen felháborító, hogy békés tüntetőket ilyen módon kezelnek.

A Greenpeace International azért ment az Északi-sarkvidék Oroszországhoz közeli részére, hogy tanúbizonyságot tegyen és erőszakmentes ellenállását fejezze ki az olajvállalatok pusztító és vakmerő olajfúrási tervei ellen. A valódi fenyegetést az Északi-sarkvidékre nem a békés tüntetők, hanem a Gazpromhoz hasonló olajvállalatok jelentik.

Kéréseink:

– Engedjék szabadon azt a 30 aktivistát, akiket az orosz hatóságok Murmanszkban őrizetbe vettek.

– A fogvatartásuk során biztosítsanak teljes körű, szabadon választott jogi képviseletet, tanácsadói szolgáltatásokat, tolmácsokat, és emberi jogi ellenőröket az aktivistáknak.

– Helyezzék előbbre az olajvállalatok pusztító északi-sarkvidéki tevékenységeinek átfogó vizsgálatát a békés tüntetők agresszív megfélemlítésénél.

– Véglegesen tiltsák be az olajfúrásokat az Északi-sarkvidéken.

Határozottan kérjük Önt, hogy késlekedés nélkül továbbítsa üzenetünket Moszkvába, az orosz kormánynak, ezzel segítve mind a 30 aktivistánk és a hajónk mielőbbi szabadon engedését az orosz hatóságok őrizetéből, illetve véget vetve a sarkvidéki olajfúrások elleni békés tüntetésünk jogtalan és agresszív elnyomásának.

Tisztelettel:…

E levelet te is elküldheted, ha adataidat megadod a Greenpeace honlapján.

Kapcsolódó anyagok:

Hollandia fellép Oroszországgal szemben a Greenpeace-aktivisták miatt

Szabadságot a Greenpeace aktivistáknak!

Klímaváltozás: a Greenpeace cselekvésre szólítja fel a döntéshozókat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás