Hirdetés

Levette a veszélyeztetett fajok listájáról a hópárducokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). A ragadozók ezzel átkerültek a sérülékeny fajok csoportjába. De a szakértők figyelmeztetnek arra, hogy a hópárducokra továbbra is csak veszélyt jelent az orvvadászat és az élőhelyeik pusztulása.

A Közép-Ázsia hegyeiben élő állatok először 1972-ben kerültek fel a veszélyeztetett fajok listájára. Most azután kerültek le, hogy öt nemzetközi szakértő három évig elemezte a helyzetüket. Az elmúlt évtizedekben ugyanis növelték a védett területek kiterjedését.

Tom McCarthy, a Hópárduc Program vezetője elmondta, hogy a faj akkor került a veszélyeztetett kategóriába, amikor 2500 példánynál kevesebb élt belőlük, és úgy nézett ki, hogy tovább csökken a számuk. Szerinte most már egyik eset sem áll fenn, de megjegyezte, hogy ettől még a hópárducok továbbra sincsenek biztonságban. Via 444.hu.

12 ország a hópárducokért

12 ország a hópárducokért

A hópárduc megmentésére tett közös nyilatkozatot 12 ázsiai ország Kirgizisztánban a Nemzetközi Hópárduc és Ökoszisztéma Fórumon két hete.

Almazbek Atambajev kirgiz elnök szavai szerint “a hópárducok sorsa a mi kezünkben van”. A fórumon minden olyan ország képviselője jelen volt, ahol ma is él a nagymacska, összesen több mint 250 tudós és természetvédő vett részt a találkozón. 

Afganisztán, Kína, India, Kazahsztán, Mongólia, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán képviselői a nyilatkozat aláírásával ígéretet tettek a hópárduc-populáció megőrzésére és a hegyi közösségek kulturális, társadalmi és gazdasági jólétének biztosítására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás