Hirdetés
greenfo/MTI

Miután 1984 óta dokumentálja bolygónk állandóan változó arcát, a leghosszabb ideje ügyködő Földmegfigyelő szatellit hamarosan nyugdíjba vonul. Az amerikai földmérő hivatal ugyanis bejelentette, hogy az elkövetkező hónapokban nyugdíjba küldi a Landsat-5 műholdat.

A készülék jócskán túllépte hároméves élettartamát. Több, mint 150 ezer alkalommal kerülte meg a Földet 29 éves pályafutása alatt, és több mint 2,5 millió felvételt készített a bolygóról. Termékeny karrierje során többek között lencsevégre kapta a szeptember 11-i terrortámadás utóhatásait, a csernobili katasztrófát, a Las Vegashoz hasonló városok terjeszkedését, és a mexikói erdőirtást. A szakemberek szerint januárra várható azon manőverek első sorozata, melyek biztonságosan leválasztják a szatellitet jelenlegi pályájáról.

2012 egyébiránt az egész Landsat-program 40. évfordulóját is jelentette. A Landsat-5 mellett a program másik, még működőképes szatellitje a Landsat-7, mely 1999-ben indult és szintén túlhaladta már hároméves élettartamát.  A Landsat-5 missziójának végeztével egy másik kezdődik, a NASA ugyanis 2013 februárjában, egy Atlas-5 rakétán szeretné fellőni a Landsat-8-at más néven LDCM-missziót (Landsat Data Continuity Mission). Az új szatellit múlt héten érkezett meg kilövési helyszínére, a kaliforniai Vandenberg légierőbázisra.

Két készülékkel rendelkezik. Az egyik egy képalkotó berendezés, mely látható, közeli infravörös és rövidhullámú infravörös hullámhosszokon gyűjt majd adatokat. Két új spektrális sávban is végez megfigyeléseket: az egyiket a part menti vizek nyomon követésére, míg a másikat a nehezen látható pehelyfelhők vizsgálatára használják. A másik készülék egy termális infravörös érzékelő, mely a földi felszín hőmérsékletét méri majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás