A rovat kizárólagos támogatója
Hörcsögmentés

Sajnos Magyarországon még mindig nagy divat állatot ajándékozni az ajándékozott tudta nélkül. Így gyakran fordul elő, hogy az ember úgy kap ajándékba házikedvencet, hogy arra egyáltalán nincs felkészülve. Ez általában karácsonykor fordul elő, de sok állatvédő szervezet kap megkeresést amiatt is, hogy szülinapra vagy húsvétra kapott állatot akarnak leadni hozzájuk.

Sokan azt gondolják, hogy ez csak kutyákkal vagy macskákkal történhet meg. Ám ez sajnos minden fajt érint: csincsillát, nyulat, tengerimalacot, illetve hörcsögöt is. Ebben a cikkben arról lesz szó bővebben, hogy utóbbi kisállatot, a hörcsögöt hogyan kell felelősségteljesen tartani.

A hörcsög az egyik legkedveltebb kisemlős. Apró termete miatt ideális kisebb lakásokba is. Tartása nem bonyolult. 20-25 fok között érzi jól magát, huzatmentes és tűző naptól mentes helyen. Csak egyedül tartható, együtt tartva ugyanis bármikor bánthatják egymást, és súlyos sérüléseket okozhatnak egymásnak. Éjszakai állat, tehát napközben csak rövidebb időre jön elő, éjszaka viszont órákon át fent van.

A vadonban a hörcsög hatalmas, nyílt területeken él. Ebből kifolyólag nem szabad megelégednünk a kereskedésekben kapható apró, színes ketrecekkel, kicsi akváriumokkal. Ennél jóval többre van szüksége a boldog élethez. Minimum 4.000 cm2 alapterületű lakhelyet válasszunk számára. Ez lehet például 80*50 vagy 100*40 cm-es. Annak érdekében, hogy ne tudjon kiszökni, a hörcsög lakhely legalább 40-50 cm magas legyen.

Szüksége lesz egy minimum 28 cm átmérőjű futókerékre is. Természetéből adódóan a hörcsög rengeteg fut, és az ennél kisebb kerékben meghajolt gerinccel kell szaladnia. Ez nem csak fájdalmas, de a gerinc eldeformálódásához is vezethet. Sok üzletben kaphatók a mai napig rácsos kerekek, ám ezek rendkívül balesetveszélyesek. Az állat lába beakadhat, eltörhet, illetve a rácsokon való lépkedés borzasztó fájdalommal jár – akár talpfekélyt is okozhat. Olyan kereket válasszunk, ami zárt futófelületű, semmiképp se rácsos!

Mivel éjszaka ébren lévő, föld alatt élő állat, érdemes legalább 15-20 cm vastagon almozni, hogy tudjuk járatokat ásni magának. Az alom lehet forgács, kenderalom, lenalom vagy papíralom. A lényeg, hogy kerüljük a túl poros vagy az illatosított verziókat. Érzékeny légútjai miatt könnyen megbetegedhet tőle.

A lakhelyére érdemes minél több búvóhelyet tennünk. Mivel zsákmányállat, az ösztönei azt súgják, hogy mindig veszélyben van, ezért sokkal bátrabb lehet, ha van menekülési útvonala, vagy biztonságos távolban búvóhelye. Megkönnyíti a barátkozást, és az egészségének is jót tesz, ha nem kell állandó stresszben élnie. Ideális búvóhely lehet bármilyen fa és kerámia házikó, egy kupac széna, nagyobb kókuszdió.

A felelős állattartás egyik fontos eleme, hogy biztosítsuk kedvencünknek az ingergazdag környezetet. Így nem fog unatkozni, mert le tudja foglalni magát a különböző játékokkal és felszerelésekkel. Hogy hörcsögünk lakhelye ne legyen túl unalmas és egyhangú, tehetünk be szálas takarmánynövényeket, szárított mohát, nem mérgező fák ágait és gyökereit, szárított virágokat. Kisebb-nagyobb szénakupacok is jól mutatnak. Elkerített részre vagy tálkába szórjunk csincsillahomokot. Ebben szeret ásni, tisztítja a bundáját, és sok hörcsög toalettnek is használja.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy ekkora helyet hogy érdemes takarítani, hisz a teljes alomcsere nem túl gazdaságos. Sosem kell a teljes almot kidobni, ugyanis a hörcsög igen tiszta állat. A pisilést rendszerint 1-2 kiválasztott sarokban végzi, ezt kell pár naponta kiszedni, és tiszta alomra vagy homokra cserélni. A teljes almot csak indokolt esetben szabad lecserélni, például ha műtét miatt papíralomra kell váltani a teljes lakhelyen. A hörcsög szagnyomok alapján tájékozódik, így minden egyes csere alkalmával eltűnnek az útvonalai. Ez szintén stressz a számára.

A megfelelő táplálással nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy háziállatunknak hosszú és boldog élete legyen. A hörcsög fő tápláléka egy legalább 30 féle különböző magot tartalmazó hörcsög magkeverék. Még jobb, ha vannak benne szárított gyógynövények is. Magkeveréket naponta kell adnunk neki, emellett minden nap célszerű kínálnunk számára valamilyen csírát vagy zöldséget. A vadonban a hörcsög rovarokat is fogyaszt, ezért fogságban is biztosítanunk kell számára fehérjeforrást néhány naponta. Ezt a legegyszerűbben szárított rovarokkal tudjuk pótolni. Néha adhatunk neki olajos magokat és szárított zöldségeket is nassolnivaló gyanánt.

Sajnos régre visszanyúló tévhit, hogy a hörcsög nem iszik vizet. Ez nem igaz! Mint minden emlősnek, a hörcsögnek is szüksége van friss ivóvízre. Naponta csak néhány cseppet iszik, ám számára ez létfontosságú. Az ivóvizet tálban vagy golyós itatóban helyezzük el a lakhelyen, és naponta cseréljük frissre.

A betegségek sajnos a kisállatokat se kerülik el. Ha valamilyen problémát vélünk felfedezni hörcsögünkön, mielőbb rágcsálókhoz is értő egzotikus állatorvoshoz kell mennünk vele. Ha már látható jelei vannak a rosszullétének, nagy lehet a baj. Mivel a hörcsög tünetrejtő állat, így egészen addig, amíg  képes elrejteni a gyengeségét, nem mutatja ki, hogy beteg. Ha hetente mérjük a súlyát, és feljegyezzük, hamar láthatóvá válik, ha probléma van. A folyamatos súlyvesztés, a napi eleség el nem fogyasztása problémát sejtet. Ha időben felfedezzük a betegséget, nagymértékben meghosszabbíthatjuk kisállatunk életét.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha tanácsra lenne szükségünk, vagy gondolkozunk az örökbe fogadáson, bátran vegyük fel velük a kapcsolatot!

Hörcsögmentés: horcsogmentes@gmail.com

Együtt a Kisállatokért Alapítvány: info@ragcsalomentes.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás