Hirdetés
greenfo/mti

Lemondott a japán miniszterelnök nukleáris kérdésekben illetékes tanácsadója, mert nem ért egyet a kormánnyal abban, ahogyan a fukusimai atomerőműben történt súlyos üzemi balesetet kezelik.

Koszako Tosiso, a tokiói egyetem professzora, nukleáris biztonsági szakértő azzal indokolta döntését, hogy a kormány nem vette figyelembe tanácsait, és nem tartotta magát a hatályos törvényekhez és előírásokhoz. A professzornak az a benyomása, hogy Kan Naoto kormánya szükségmegoldásokat és ideiglenes intézkedéseket tett, ahelyett hogy valódi megoldást keresett volna az atomválságra.

A március 11-i földrengés és szökőár következtében a Tokiótól 250 kilométerre északkeletre fekvő atomerőmű súlyosan megrongálódott, és emiatt "jelentős mennyiségben" jutottak a szabadba radioaktív anyagok. A nukleáris eseményeket rangsoroló skálán a legmagasabb, hetes fokozatú minősítést kapta a katasztrófa.

A miniszterelnök március 16-án kérte fel különleges tanácsadójának Koszako professzort, aki azt állítja, hogy azóta sem hallgatta meg senki a tanácsait. "A miniszterelnöki hivatal és a közigazgatási szervezetek rögtönzött politikai döntéseket hoztak, figyelmen kívül hagyva a szabályzatokat… Semmi értelme, hogy a posztomon maradjak" – jelentette ki sajtótájékoztatóján a professzor, aki mindenki szeme láttára sírva fakadt.
Japánban rendkívül ritka, hogy a miniszterelnök által felkért tanácsadó a kormány tevékenysége miatti tiltakozásának jeléül mondjon le. A kormányfőt, aki már a katasztrófák bekövetkezte előtt is népszerűtlen volt, azóta pártján belül és az ellenzék oldaláról is éles bírálatok érik a nukleáris válság elhúzódó kezelése miatt.

Az atomerőművet üzemeltető cég (TEPCO) két hete közölte, hogy valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás. Hat hónapon belül már jelentősen leszorítják a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a március 11-i földrengés következtében 14.616 ember vesztette életét az ország 12 prefektúrájában, 11.111 embert pedig eltűntként tartanak nyilván. Teljesen összedőlt vagy részlegesen megrongálódott több mint 150 ezer épület, s a szökőár jelentős pusztítást végzett a termőföldeken. A kormány becslése szerint az anyagi károk meghaladják a 309 milliárd dollárt, s ehhez jön még hozzá a fukusimai számla 133 milliárd dollárja.

Kapcsolódó anyagok:

Csernobil, Fukusima és Paks üzenete: új energiapolitikára van szükség

Potenciális veszélyben 90 millióan

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás