Hirdetés

„A környezetgazdálkodási agrármérnök alapszakot már megszüntették, a felsőoktatási törvényben szereplő szakok listájáról is törölték, és sajnálatos módon az ökológiai mezőgazdaság szakot sem fogják már meghirdetni, felmenő rendszerben kivezetik a képzési palettáról”- nyilatkozta Ángyán József professzor a Qubitnek.

„Aki egyetemen akarja megtanulni, hogyan is kell természetkímélő módon, de korszerűen gazdálkodni, mehet külföldre” – figyelmeztet a magyarországi agrárfelsőoktatás átalakításának valószínű következményére a Zöld Gerilla Facebook-csoport.  Ezt a véleményt alátámasztja a felvi.hu-n meghirdetett képzések listája is.
A február 1-től Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven alapítványi formában működő, a felsőoktatási törvény tavaly nyári módosításával a Kaposvári Egyetemet, az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert karát, valamint a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon karát is magába olvasztó gigaintézmény valóban csak mesterképzésként hirdette meg a környezetgazdálkodási agrármérnök szakirányt 2021 szeptemberétől. Magyarország agrárfelsőoktatási fellegvárában ősztől összesen 10-10 fő tanulhat ökológiai gazdálkodást támogatott, illetve önköltséges módon a gróf Festetics György által 223 éve alapított, egykor önálló Georgikonon.

„A képzések megszüntetése a biogazdálkodás súlytalanná válását, marginalizálódását vetíti előre. Ez ellentétes mind a környezetvédelem, mind a családi gazdaságok és a fogyasztók érdekeivel” – mondta kérdésünkre a SZIE egyik jelenleg is aktív, névtelenséget kérő oktatója.

Részletek a Qubiten >>>


A Szent István Egyetem fideszes átalakításával február 1-jén létrejövő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel kapcsolatos  aggályairól írt Darvas Béla prof. nemrég véleménycikket. Erre reagált a hazai agrárfelsőoktatás fellegvárának zöldítéséért évtizedeken át küzdő Ángyán József professzor, akinek intézetét Orbán Viktor pitiáner politikai bosszújából szüntették meg.

Darvas Béla cikke:  Volt egyszer egy Szent István Egyetem – Hol a modell komámuram?

Ángyán József üzenete a gödöllői székhelyű megaegyemről:

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás