Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Egy új vizsgálat szerint a macskák képviselik az egyik legnagyobb veszélyt az Egyesült Államok vadvilágára, évente több milliárd állatot ölnek meg. A szerzők becslései szerint a macskák 1,4–3,7 milliárd madár, valamint 6,9-20,7 milliárd emlős haláláért felelnek évente.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók hangsúlyozzák, hogy a kóbor és a vadmacskák a legveszélyesebbek ebben a tekintetben. Hozzátették azonban, hogy a házimacskáknak is nagy szerepük van benne.  A szerzők következtetése szerint több állat pusztul el macskák karmai között Amerikában, mint közlekedési balesetben, épületekkel való ütközésben vagy mérgezés következtében. A házimacskák gyilkos ösztöne világszerte számos szigeten jól dokumentált. Az emberekkel érkező macskák a helyi állatokkal táplálkoznak, és 33 faj globális kihalásáért teszik őket felelőssé. Az egybefüggő, nagy kiterjedésű szárazföldön azonban befolyásuk nehezebben feltérképezhető.

Több adat megszerzéséhez a Smithsonian Conservation Biology Institute és az amerikai Hal- és Vadgazdálkodási Szolgálat szakemberei a macskák ragadozó viselkedését korábban szemügyre vevő tanulmányokat fésülték át. Elemzésük felfedte, hogy a macskák okozta pusztulások aránya jóval magasabb, mint ahogy a korábbi kutatások sugallták: kiderült, az állatok négyszer több madarat öltek meg a korábbi becsléseknél. Az Amerikában őshonos madarak – mint a vándorrigó – vannak a legnagyobb veszélyben, az emlősök közül pedig az egerek, cickányok, pockok, mókusok és nyulak a legvalószínűbb zsákmányállatok.

Pete Marra, a Smitshonian kutatója szerint vizsgálatuk azt sugallja, hogy a macskák képviselik a legnagyobb veszélyt az amerikai élővilágra. A csapat szerint a gazdátlan macskák – melyeket kóbor, vad- és tanyasi macskákként soroltak be – háromszor annyi állattal végeztek, mint a házimacskák. Persze a házimacskák is jelentős számú állatot ölnek meg, ezért a kutatók szerint a gazdiknak többet kellene tenniük ennek megakadályozására. Marra elmondta, abban reménykednek, a kutatás által jelzett nagyarányú mortalitás meggyőzi a macskatulajdonosokat, hogy az állatokat tartsák a házban, ezenkívül felkelti a politikusok, vadvédelmi szakemberek és kutatók figyelmét a macskák okozta elhullás arányára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás