Hirdetés

Idén először vesz részt magyar csapat a vízügyi szakma kiemelkedő ifjúsági díjaként ismert Stockholmi Ifjúsági Víz Díj nemzetközi verseny döntőjében. A fődíjért a Global Water Partnership (GWP) Magyarország által szervezett, a Víz az Élet Alapítvány, a Coca-Cola Magyarország, a GE Water and Process Technologies és a Fővárosi Vízművek által 1-1 millió forinttal támogatott hazai verseny győztese, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csapata indulhat.

2013. június 1-jén került sor a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize) magyar versenyének döntőjére Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A hat döntős pályamunka közül a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium A Szinva-patak jelentősége (The Importance of the Szinva-stream) címmel beadott dolgozatát ítélte a legjobbnak a hazai vízügy szaktekintélyeiből és a verseny támogatóinak, partnerszervezeteinek képviselőiből álló tíztagú zsűri. A győztes 2013. szeptember 1. és 6. között, a Víz Világhéten, Stockholmban képviselheti Magyarországot a rangos vízügyi vetélkedő nemzetközi döntőjében.

Az ENSZ 2013-at a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Évének nyilvánította. A hazai verseny döntősei részt vehetnek majd a 2013. október 8. és 11. között megrendezésre kerülő Budapest Water Summit Ifjúsági Fórumán, ahol a győztes csapat tagjai egy előadás keretében mutathatják be a projektjüket.  A versenyre idén először került sor Magyarországon, amelynek védnöke Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyért felelős helyettes államtitkára volt. A vetélkedőre 15-20 év közötti középiskolások egyénileg, vagy legfeljebb 3 fős csapatban nyújthatták be angol nyelvű pályázataikat az élet minőségének javulását elősegítő, helyi, regionális, országos, vagy globális témával foglalkozó, vízügyi vonatkozású témákban.

A vetélkedő hazai győztesének a svédországi döntőben angol nyelven kell ismertetnie pályázatát, több mint harminc országból, a világ minden tájáról érkező csapat társaságában. Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj a vízügyi szakma Nobel-díjaként ismert Stockholm Water Prize fiataloknak szóló változata. A díjért versengő pályázatok a jövő generációi számára kínálnak megoldásokat a vízzel kapcsolatos problémákra. A nemzetközi verseny védnöke Viktória, svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja majd át a győztesnek járó díjat.

A hazai döntő győztes csapata a most bemutatott projekten már 2010 óta dolgozik. „Mind a hárman fontosnak érezzük az édesvízkészlet és a környezet védelmét – ezért választottuk témánkul a Szinva patak vízellátásban betöltött szerepét.” – mondta ifj. Polák Péter, a nyertes csapat tagja. A háromfős csapat másik két tagja Kakas Dézi és Béri János volt.

„Bár Magyarország idén vesz részt először a versenyben, már most nagyon színvonalas dolgozatok érkeztek be, amelyek valós problémákat, és az azokra adandó lehetséges válaszokat fogalmaztak meg. Külön öröm volt számomra, hogy a vidéki diákok és iskolák ilyen nagy számban képviseltették magukat.” – emelte ki Dr. Somlyódy László akadémikus, a zsűri elnöke. „Úgy gondolom, a komoly globális problémákat már a most felnövő generáció fogja megoldani. Ez a verseny és a mai nap egyértelműen jelzi, hogy a fiatalok tudatában vannak ennek a felelősségnek.” – tette hozzá.  A zsűri tagjait annyira meggyőzte a pályamunkák magas színvonala, hogy több szakmai díjat és pénzjutalmat is felajánlottak. A verseny főtámogatói között szerepelt a Coca-Cola Magyarország, a Víz az élet Alapítvány, a GE Water and Process Technologies és a Fővárosi Vízművek, további támogató volt a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség, a Közművagyon Értékelési és Gazdálkodási Klaszter és a HAURATON Magyarország.

Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar csapataStockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar csapata

„A dolgozatban szereplő projektnek olyan területre kellett fókuszálnia, amely egy fontos, létező problémára reflektál és innovatív eszközöket felhasználva kínál környezetkímélő megoldást.” – mondta el Jakab Judit zsűritag, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. PR munkatársa. „A GWP Magyarország hosszú évek óta a Coca-Cola Magyarország stratégiai partnere, a civil szervezet által képviselt ügyek, a Duna vízkészletének és élővilágának védelme, a vállalat társadalmi felelősség stratégiájának szerves részét képezik. A verseny pedig kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének.” – tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás