Hirdetés

A nyári ludak március elején kezdenek költésbe és általában április első hetében jelennek meg a tavak körül a part menti gyepeken az első fiókás családok.

A nyári lúd a legnagyobb termetű európai vadlúd. A nálunk tömegesen előforduló vadludak közül az egyetlen, amely fészkel is. Nevét is innen kapta, hogy ő az egyetlen vadlúd, amely nyáron, költési időben is megfigyelhető nálunk. A Kiskunsági Nemzeti Park területein egész évben találkozhatunk csapataival, mert rendszerint át is telel tavainknál. Októbertől áprilisig nagy lilikekkel és vetési ludakkal keveredve akár több ezres csapatokban húznak ki reggelente a környező területekre táplálkozni.

A többi nálunk előforduló fajtól jól megkülönbözteti vaskos rózsaszín csőre és ugyancsak rózsaszínű lába, ezek repülés közben is jól láthatóak. Vonulásukkor nagy csapatokban járnak, jellegzetes V alakban repülnek. Röptükben könnyen felismerhetőek hangjukról, amely megegyezik a háziasított forma gágogásával.

Nádasokban, gyékényesekben, kisebb szigeteken épít fészket, 3-7 tojást rak, melyen 27-28 napig költenek. A fiókák szinte azonnal elhagyják a fészket, a szülők a part menti gyepekre vezetik legelészni őket. 50-60 napig gondoskodnak róluk. Az utódgondozásban mindkét madár szerepet vállal.

nyári lúd fiókák kép: Ábrán Örs

Nem ritka, hogy a nyári ludak egymás fészkébe belecsempésznek tojásokat és ugyancsak gyakran előfordul, hogy örökbefogadják más családok fiókáit. Emiatt olykor extrém nagy számú fiókát (20-30 vagy több) vezető párok is megfigyelhetőek.

Magyarországi állománya lassan, de folyamatosan növekszik, ami a fészkelőhelyek hatékony védelmével és a sok évtizedes vadászati tilalomnak köszönhető. A megerősödött állomány miatt a fajt újra vadászhatóvá tették.

A Kiskunságban többek között a Kolon-tónál, a Péteri-tónál, a Böddi-széken, a Csaj-tónál vagy a szegedi Fehér-tónál fészkelnek, de találkozhatunk fiókás családokkal csatornák mentén is.  Ha találkozunk ilyen családdal, ne zavarjuk őket, csak messziről figyeljük. Ha látszólag szülő nélkül vannak a kislibák, akkor se szedjék össze őket, hanem haladjanak tovább. A szülő madarak hamar visszarepülnek a helyszínre és összecsipogják a kicsiket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás