Hirdetés

A fehér gólya az egyetlen olyan madarunk, amit már fiókakorban is érint az áramütés veszélye. A mintegy 5000-5500 páros hazai költőállomány túlnyomó többsége a kis- és középfeszültségű elektromos hálózat oszlopain költ. Az oszlopfejeken fekvő fészkek amellett, hogy áramot fogyasztanak (!), halálos áramütéssel fenyegetik a fiókákat és a szülőket egyaránt.

Minden évben több ezer fehér gólya pusztul el a vezetékhálózat következtében csak Magyarországon, nem ritka, hogy egész családok esnek így áldozatul. A gólyák védelme nem csak érzelmi és természetvédelmi kérdés. Az áramellátás folyamatos biztosítása miatt ez a lakosság, az önkormányzatok és az áramszolgáltatók közös érdeke. Az oszlopfejekre épült fészkek, a fiókák és az etetni érkező szülők okozta rövidzárlatok, a madarak pusztulása fészekmagasító állvány, „gólyakosár” kihelyezésével megelőzhetőek. Ezek oszlopra szerelésével a vezetékektől biztonságos magasságban biztosíthatunk új fészkelőhelyeket a gólyáknak, illetve segítségükkel a veszélyes fészkek is kiemelhetőek.

Gólyafészek magasító kosár (Fotó: Orbán Zoltán).
A gólyakosár fészekalapjára drótozott ágak segítenek a madaraknak felismerni a  fészkelésre alkalmas helyet, de a foglalási arány sokkal jobb lesz, ha műfészekkel kiegészítve helyezzük ki ezeket.

Fehér gólya áramütés veszélyes fészke elektromos vezetékeken (Fotó: Orbán Zoltán).
Az egyik tipikus gólya "vészhelyzet", amikor a madarak tavasszal új fészket kezdenek építeni egy oszlop áramütés-veszélyes kereszttartójára. Ha ilyenkor gyorsan (egy héten belül) be tudunk avatkozni, akkor a fészekkezdeményt akár egy órán belül egy újonnan felszerelt gólyakosárra menekíthetjük (Fotók: Orbán Zoltán). 

A fehér gólya fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft, ezért a veszélyes fészkek gólyakosárra emelése természetvédelmi engedélyeztetéshez is kötött. Az eljáró megyei kormányhivatal az ilyen tervezhető munkálatokra csak a költési időszakon kívül, október elejétől március végéig adhat engedélyt. Ezért nélkülözhetetlen, hogy az érintett települések, áramszolgáltatók, helyi madárbarát közösségek még februárban benyújtsák az engedélyeztetési kérelmet. Új gólyakosarak kihelyezéséhez, mivel ezeken még nincsenek gólyafészkek, nem szükséges természetvédelmi hatósági hozzájárulás!
Fontos, hogy a természetvédelmi engedélyeztetéssel párhuzamosan egyeztetések kezdődjenek a vezetékhálózatot üzemeltető elektromos szolgáltatóval, hiszen a gólyakosarak kihelyezéséhez, a veszélyes fészkek magasítóra emeléséhez üzemeltetői szakemberekre, áramtalanításra, emelőkosaras és darus kocsira is szükség van.

További információ: Orbán Zoltán MME szóvivő  20/425-9450

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás