Hirdetés

Eredményesen intézkedett az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata engedély nélküli tevékenységet folytató terepkerékpárosokkal szemben a Kőszegi Tájvédelmi Körzet területén.

A Kőszegi-hegység domborzati viszonyai, meredek hegyoldalai, szűk völgyei hazai viszonylatban rendkívül vonzóak a terepkerékpározás egyik extrém változatát, az un. Downhill-t űzők számára. A hegyről lefele száguldó kerékpárosok útvonalaikat mesterségesen épített ugratókkal, hidakkal építik be. Alkalmanként 40-50 km/órás sebességet is elérnek, tevékenységük az erdő talajának, a fák gyökérzetének rongálásán túl a legnagyobb veszélyt a gyalogos kirándulókra jelenti.
A szinte hangtalanul, hatalmas sebességgel megjelenő, álarcszerű bukósisakkal és speciális védőfelszereléssel ellátott kerékpárosok elől sokszor szinte lehetetlen félreugrani, látványuk pedig nem ritkán, gyermekekkel kiránduló családokat ijeszt el az erdőjárástól. A kiépített pályák közforgalmú utakat kereszteznek, veszélyeztetve ezzel a szabályosan közlekedőket.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata az utóbbi hónapokban több, a tájvédelmi körzetben az érintett hatóságok és a tulajdonos engedélye nélkül épített Downhill pályát talált. A pályákon történő kerékpározás szintén engedély nélkül, viszont szervezetten folyt. Az előzetes információk alapján nemrég végrehajtott természetvédelmi őri ellenőrzés során a területen 7 kerékpárost értek tetten, közülük egy fő külföldi állampolgár. Az igazoltatások során további személyek és járművek adatai kerültek rögzítésre, akik kapcsolatba hozhatók a területen engedély nélkül történő technikai jellegű sporttevékenység végzésével.

Az igazgatóság a szervezőkkel és a résztvevőkkel szemben saját hatáskörben, maximum 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot maga után vonó szabálysértési eljárást folytat le, ill. eljárást kezdeményez az illetékes erdészeti és természetvédelmi hatóságnál is. Az illegálisan kiépített pályák elbontásra kerülnek, a gyalogos turisták és a természetvédelmi értékek védelme érdekében pedig fokozott ellenőrzéseket hajt végre az igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata.

downhill károk a Kőszegi Tájvédelmi Körzetbendownhill károk a Kőszegi Tájvédelmi Körzetben

A Downhill a hegyikerékpár sport olyan extrém ága, ahol a kerékpárosok motoros bukósisakot, kar és lábvédőt, valamint test és gerincvédő protectort viselnek. Lényege pedig, hogy erősen lejtős, kövekkel, ugratókkal telitűzdelt pályán minél örültebb tempóban, lehetőség szerint borulás nélkül leszáguldjanak a bringások.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás