Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Ma Siófokhoz ért az a 20 hajós flotta, amivel az újonnan elkészült 2-2 balatoni komp és katamarán érkezett a tóhoz. A hajókat megrendelő Balatoni Hajózási Zrt. másfél évet várt erre az alkalomra, de ez semmi ahhoz a negyven évhez képest, amikor utoljára forgalomba álltak ilyen hajók a Balatonon.

A Balaton kedvező vízállásának köszönhetően június 21-én, szerdán indulhatott el a BAHART 4 új hajója Komáromból. Az eleinte 7 hajóból álló szállító flotta először a Duna 272 km-es szakaszán haladt végig Komárom és a Sió torkolata között. Majd a már közel 20 hajósra bővült szállítóflotta további 121 km-t tett meg a Sió csatornán az elmúlt napokban, míg tegnap elérte a Siófok-Kiliti zsilipet, melyen a mai napon sikeresen átzsilipeltek. Itt a hajók pár napot még várakozni fognak, mielőtt a szállítás utolsó részéhez, a Balatonra történő átzsilipelés állomásához érnek- írta a Balatoni Hajózási Zrt.

Sió csatorna új hajó vontatása forrás: Balatoni Hajózási Zrt

A rendszerváltás óta nem állt üzembe új személyszállító komp és katamarán a Balatonon, és a mostani  történelmi léptékű műszaki fejlesztés nemcsak a balatoni turizmust, hanem a helyi vízi tömegközlekedést is támogatja.

A négy hajó beszerzésére egyébként 5,7 milliárd forintot költött a magyar állam többségi tulajdonában, és a Magyar Turizmus Zrt. által felügyelt Bahart, és a tavalyi extrém aszály következtében – mivel az alacsony vízszint miatt 2021 nyara óta nem lehetett megnyitni a siófoki zsilipet, és még idén márciusban sem volt biztos, hogy sikerül – csak közel másfél év várakozás után tudtak felhajózni a tóra.

A felhajózást most az tette lehetővé, hogy a tó vízszintje a bőséges esőzéseknek köszönhetően az elmúlt hetekben már a nyári szabályozási szint – 120 centiméter a siófoki mércénél – fölé emelkedett. Ennek nyomán a vízügy a déli parti települések védelmére hivatkozva – mégis, az ő ellenkezésük dacára – elkezdte leengedni a vizet a Sión, ami pont kapóra jött a hajók felúsztatásához.

A Bahart emlékeztetett, hogy a katamaránokat és a kompokat a szállítás miatt visszabontották – hogy biztosan átférjenek a Sió zsilipjein és hídjai alatt –, ezért majd csak néhány hónapos összeszerelési munkákat követően állnak forgalomba, a katamaránok például már csak a következő hajózási szezonban.

Sió csatorna új hajók vontatása forrás: Balatoni Hajózási Zrt

A tavon jelenleg szolgáló hajókat 1978-81 között szerezték be, a 3 katamarán és a kompok átlagos életkora 50-60 év közötti.

A közleményből kiderül még, hogy az új hajók

  • motorjai a legmodernebb környezetvédelmi normáknak is megfelelnek;
  • az „eddigi legnagyobb utas és jármű befogadó képességgel rendelkeznek”,
  • nagyszámú kerékpár szállítására is alkalmasak;
  • a kompok neve: Szántód és Tihany;
  • ők Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd;
  • a katamaránok neve: Balaton és Tomaj;
  • ők a következő hajózási szezontól szolgálnak majd: Tomaj Fonyód és Badacsony között, a Balaton pedig a Siófok – Balatonfüred – Tihany útvonalon.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás