Hirdetés
Forrás: atlatszo.hu

Hónapokig tartó időpont-egyeztetés előzte meg az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának április 16-i ülését, melyen a magyarországi akkus beruházások ügye lett volna az egyik napirendi pont. A minisztériumok meghívott képviselői azonban meg sem jelentek az ülésen, a kormánypárti tagok pedig elhagyták a termet, amikor ez a téma került sorra.

Április 16-án délelőtt zajlott az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának az az ülése, ahol a hazai akkumulátor-gyártás és hulladék-kezelés visszásságait vitatták volna meg a jelenlévők. A kormány képviselői azonban nem vettek részt az ülésen, így az határozatképtelenné vált.

Számos ígéret hangzott el korábban a Külügyminisztérium és az Energiaügyi minisztérium képviselői részéről, hogy az akku-ipar problémáinak bizottsági megvitatásán részt fognak venni – mondta el Keresztes László Lóránt, a Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke. Ennek ellenére a bizottsági ülést megelőző este a minisztériumok arról értesítették az elnököt, hogy mégsem hajlandók a részvételre. Így az első két napirendi pont megtárgyalása után az ülés határozatképtelenné vált, s a teremből kivonultak a bizottság addig jelenlévő kormánypárti tagjai is.

Az eseményre a minisztériumok képviselői mellett meghívást kapott Dr. Győrffy Dóra közgazdász professzor, Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország regionális vegyianyag-szakértője, Bodnár Zsuzsa, a civil szervezeteket tömörítő Akkumulátor Károsult Települések Igazáért Szövetség (AKÁRTEIS) képviselője, valamint Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője. Kaderják Péter a kormányzati meghívottakhoz hasonlóan szintén nem vett rész az eseményen, így a megjelent szakértők és civilek csak egy informális ülés keretében, a bizottsági ellenzéki tagjaival tudtak beszélni a témáról.

Bodnár Zsuzsa (AKÁRTEIS Szövetség), Simon Gergely (Greenpeace Magyarország) és Dr. Győrffy Dóra közgazdász az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának április 16-i ülésén. (Fotó: Balogh Dénes/Átlátszó)

 

Győrffy Dóra közgazdász előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai akkumulátor-ipari stratégiához nem készült gazdasági elemzés, s az eddigi adatok alapján az akkumulátor-gyártást és feldolgozást végző, hazánkba települt cégek működése nem szolgálja a magyar gazdaság fejlődését. Minderről Győrffy Dóra korábban az Átlátszó podcast-adásában is részletesen beszélt.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője számos példával igazolta a hazai akku-ipari beruházások környezetszennyező és -veszélyeztető működését, s hangsúlyozta, hogy a hatóságok nem szankcionálják megfelelően a szennyező cégeket.

A civil szervezetek képviseletében megjelent Bodnár Zsuzsa, az Átlátszó munkatársa arról beszélt, hogy a hazai akkus beruházások engedélyezése és hatósági ellenőrzése során számos jogszabálysértés történik, s a magyar hatóságok nem biztosítják a környezet, valamint a lakosság védelmét.

Az eseményen Tetlák Örs (LMP), Érd alpolgármestere elmondta, hogy az  akku-ipari beruházások esetén nemcsak a lakosságtól, hanem az érintett önkormányzatoktól is elveszik a jogot, hogy beleszólhassanak a kormányzati döntésekbe.

A bizottsági ülésre számos városból – köztük Debrecenből, Sóskútról, Gödről, Ácsról, Bátonyterenyéről – érkeztek civilek, akik a kormány képviselőitől vártak volna válaszokat a veszélyes anyagokat kibocsátó, rendszeresen szabályszegő üzemek működésével kapcsolatos kérdéseikre. A kormány részéről azonban ezúttal sem volt senki kíváncsi a civilek és a szakmai szervezetek véleményére.

Szöveg: Bodnár Zsuzsa — Videó: Balogh Dénes

Címlapkép: Az az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága április 16-i tartott bizottsági üléséről távoztak a kormánypárti bizottsági tagok. (Fotó: Balogh Dénes/Átlátszó)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás