Hirdetés

A környezettudatos fejlesztések és új oktatóeszközök, programok révén még érdekesebbé és hatékonyabbá válik az itt folyó környezeti nevelés, miközben jelentősen csökkennek az épület üzemeltetésének költségei és környezeti terhei is.

A Királyréti Erdei Iskola a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban zajló környezeti nevelés egyik fellegvára. Nemsokára befejeződik a 2010 májusában megkezdett, több, mint 72 millió Ft értékű projekt, melynek eredményeképpen megújul a Duna-Ipoly Nemzeti Park Királyréti Erdei Iskolája. A cél az épület infrastruktúrájának, eszköztárának és oktatási programjainak fejlesztésével az óvodástól az egyetemista és felnőtt korosztályig még hatékonyabb, élvezetesebb, élményszerűbb programokat biztosítani.

Az építési beruházás keretében végzett környezetbarát átalakítás legfontosabb elemei az új hőszigetelés, napkollektoros használati melegvízrendszer és napelemes biztonsági világításrendszer, szürkevízhasznosító-rendszer kialakítása. A házban már korábban is működő szelektív hulladékgyűjtést a projekt segítségével a komposztálás bevezetésével egészítjük ki. Az energia- és víztakarékosságot, hulladékcsökkentést célzó fejlesztések egyúttal arra is lehetőséget adnak, hogy bemutatásukkal a környezeti nevelési programkínálatba beillesszük ezeknek a rendszereknek a bemutatását, megismertessük az idelátogatókkal működésüket, előnyeiket.

Környezeti nevelők és tanárok közreműködésével 3 műhelymunka keretében új környezeti nevelési tananyagokat (modulokat) dolgoztunk ki, melyek elérhetők az Igazgatóság honlapján (www.dinpi.hu/modulok).

A beszerzett új eszközök (meteorológiai állomás, spektívek, gps-ek) használatával még élményszerűbbé válik a terepi megfigyelés, ugyanakkor a modern színvonalú berendezések a magasabb szintű megfigyelésekhez, kutatómunkához is lehetőséget biztosítanak.

Az 1993-ban épült épület felújítása a látogatók kényelmét is szolgálja – reméljük, a megújult, megszépült környezetben még teljesebb lesz a kikapcsolódás, a természet megismerésének élménye nem csak a gyermekcsoportok, hanem az egyéni látogatók, szállóvendégek számára is.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás