Hirdetés

Európai Uniós támogatású projekt keretében az Ócsai Tájház komplexum fejlesztését, mezőgazdasági gépek beszerzését valamint védett területek kezelését végezte el a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A tájház meglévő épületei és kapcsolódó építményei leromlott állapotukban már nem tudtak teljes körűen megfelelni a bemutatási követelményeknek; felújításra és fejlesztésre szorultak.
Az Ócsai Tájház és Turján ház gyűjteményének, kiállításainak, valamint oktató tereinek és az itt szervezett rendezvényeknek kiemelt szerepe van a helyi néprajzi értékek és hagyományok hosszú távú megőrzésében csakúgy, mint az elmúlt évszázadok népi életmódjához kötődő megmaradt értékek bemutatásában. Az állandó és időszaki kiállításokon keresztül, a tárgykészítő és tematikus foglalkozások alkalmával nyílik lehetőség a hagyományos paraszti élet és eszközhasználat sokoldalúságának bemutatására.

Az Ócsai Tájház komplexum átalakításával és felújításával egyidejűleg a környék Natura 2000 védett értékeinek bemutatásával egy természetvédelmi, táj- és kultúrtörténeti központot hoztak létre. A „Tájban élő ember” című központi kiállítás és kapcsolódó programjai által immár megfelelő körülmények között tudnak működni a már bevált és a folyamatosan megújuló környezeti nevelési programok.

A bruttó 240 000 000 Ft VEKOP pályázati projekt másik pillére a rákosi vipera megőrzésére irányuló élőhelykezelés volt. A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) hazánk és Európa egyik legveszélyeztetettebb gerinces állata; Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1.000.000.-Ft és a kipusztulás közvetlen veszélyébe került fajok között szerepel. Az élőhelyek romlása és a legeltetés felhagyása miatt a rákosi vipera élőhelye egyre inkább visszaszorul; jelen projekt keretében a megfelelő élőhely kialakításához és kezeléshez szükséges eszközöket szereztek be, valamint elvégezték a szükséges élőhelykezeléseket az Ócsai Tájvédelmi Körzet térségében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás