A rovat kizárólagos támogatója

A biológiai sokféleség helyzete globálisan és idehaza, a biodiverzitás értéke, haszna. A reziliencia, (rugalmasság) fontossága az ökoszisztémákban. Az ökoszisztéma szolgáltatások koncepció lényege. A globális gazdaság átalakításának fontossága, és az eddigi semmire nem vezető lépések. Mit tehet az EU stratégiája a biodiverzitás csökkenésének megállításában? COVID tanulság: értékrend változás, és az átalakítás lehetősége/kényszere. Báldi András ökológus.

Egyre több kutató az emberiség előtt álló egyik legnagyobb problémának a biológiai sokféleség, avagy a biodiverzitás csökkenését tartja. Mai podcastunkban Sarkadi Péter szerkesztő beszélgetőtársa Dr. Báldi András ökológus, a GINOP Fenntartható Ökoszisztémák Csoport Ökológiai és Botanikai Intézet Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport vezetője, tudományos tanácsadó.

ELKH-Ökológiai Kutatóközpont – Ökológiai és Botanikai Intézet – Lendület Ökoszisztéma – szolgáltatás Kutatócsoport rovarcsapda kísérleteket folytat a Vácrátóton a Nemzeti Botanikus Kertben. 2020 június. Báldi András fűhálóval gyűjt rovarokat. A fűhálózás során a rovar fogó hálóknál, így a lepkehálónál is, jóval erősebb, de hasonló kinézetű hálóval a növényzeten levő ízeltlábúakat, például sáskákat, pókokat, stb. lehet megfogni. Általában kijelölt vonal mentén haladva, adott számú csapást kell tenni egy mintához, melyet azután eltérő gyepekben, réteken, stb. lehet megismételni, majd az ízeltlábú közösségeket összevetni – válogatás és határozás után. Fotó: Kovács Márton

Érdeklődési köre elsősorban a biológiai sokféleség megismerése és megőrzése – ezen belül jelenleg a biodiverzitás és ökoszisztéma szolgálatások közötti kapcsolat megértésén dolgozik csoportjával, amely kutatási témái kiterjednek a pollinációra, a természetvédelmi biológiai védekezésre, illetve a talaj lebontó folyamatokra. Célja a kutatási eredmények átvitele a hazai és nemzetközi döntéshozatalba. Ennek érdekében multidiszciplináris témákat is vizsgál, gyakran társadalomtudományi, részvételi módszerekkel, például a legfontosabb kutatási kérdések, illetve a hazánkban várható környezeti jövőkép – 2050 tekintetében. Aktív szerepet vállal a tudományos közéletben, például konferencia szervezések, programok vezetése révén, illetve több nemzetközi tudománypolitikai szervezetben is.

A beszélgetésben ezeken kívül szó esik még az élelmiszerpazarlásról, az emberi környezeti túlfogyasztásának csökkentési lehetőségeiről, (pl. Helsinkiben a helyváltoztatás a jelenlegi autóállomány 4 %-ával megoldható lenne.) az EU biodiverzitás stratégiáról, és annak gyakorlati megvalósítási nehézségeiről, (pl. hogy hogyan lehetne visszaállítani a területek 30 %-át természetközelivé, védetté?)
Báldi András  30 kutatótársával készítette el a  Környezeti jövőkutatás – Magyarország 2050 jelentését, melyről szintén szó esik a beszélgetésben.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

Kapcsolódó anyagok:

A legfontosabb hazai környezetvédelmi kutatási területek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás