Hirdetés

Több mint 40 millió forint lehet az eszmei értéke annak a nagyjából 400 homoki kikericseknek, amelyek a Mészáros & Mészáros Zrt. gödi építkezésének eshettek áldozatul A nemzeti park kijelölte az átültetendő növényeket, de végül a természetvédelmi hatóság nem adta meg erre az engedélyt.

Több mint 40 millió forint lehet az eszmei értéke annak a nagyjából 400 homoki kikericseknek, amelyek a Mészáros & Mészáros Zrt. gödi építkezésének eshettek áldozatul – írta meg a Mérce. A cég a Samsung-gyár körüli vízvezetékek kiépítésére kapott megbízást. A területet azért túrták fel, mert a Duna vizét 8,5 kilométer hosszan vezetik Vác déli vízműterületétől a gyárhoz – lakóterületeket, Natur2000-es területeket és erdőket is érintve – a szennyvízvezetéket pedig 13,5 kilométeren, egészen Vácig vezetik majd a gödi iparterületről. Ugyan az építkező korábban hangsúlyozta, igyekeznek minél kisebb természetkárosítással végezni a munkájukat, a területen ennek egyértelműen az ellenkezője látszik.

A Göd-ÉRT Egyesület tagjai szerint ugyan a hatóságok és a Duna-Ipoly Nemzeti Park kijelölte az átültetendő növényeket, a cég mégsem végezte el a természetvédelmi területen való munkavégzés feltételéül megszabott előkészületeket. A területen az aktivisták a Mércének elmondták,

a mintegy 430 darab növény természetvédelmi értéke összesen több mint 40 millió forint.

Bodnár Zsuzsa, az egyesület alelnöke (aki korábban az Átlátszón számolt be a természetkárosításról) elmondta, korábban megkeresték a nemzeti parkot és a környezetvédelmi hatóságot is az ügyben, de érdemi válaszokat eddig még nem kaptak. Kiemelte, a Göd és Sződliget határában található természetvédelmi területen a törvény szerint semmiféle természetkárosítással járó munkát nem lehetne végezni – így már az, hogy egyáltalán dolgozhatnak ott, egy engedmény.

„De ennek az engedménynek a feltételeit sem tartják be, hiszen az egyik ilyen az volt, hogy a megjelölt védett növények átültetését várják meg, utána kezdjék meg a munkát”

– mondta el Bodnár. A Natura2000-es területen ugyan még látni elszórtan homoki kikericseket, amik közül sokan sérülten ugyan, de túlélték a munkálatokat, azonban azok száma biztosan nem éri el a 400-at.

A Göd-ÉRT civil szervezet úgy tudja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábban felmérte a területet és átültettette volna a kikericseket, de erre végül a természetvédelmi hatóság nem adott engedélyt. Később a hatóság a civilek kérdéseire azt válaszolta, hogy nem adnak ki információt, mivel az ügyben hatósági eljárás folyik.

Mérce az ügyben próbálta kérdezni Kammerer Zoltán polgármestert, aki azonban válaszadás helyett inkább felpattant a biciklijére és eltekert:

Nem ez az első botrány a Samsung-gyár körül, néhány napja az Átlátszó írta meg, hogy a gyárnak nincs környezethasználati engedélye, a hvg360 pedig a gyárban történt baleset részleteit tárta fel >>>

Nyitókép: Fokozottan védett homoki kikerics a MÉSZÁROS & MÉSZÁROS ZRT. építési területén 2023 szept. fotó: MÉRCE /Tóth Csaba Tibor

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás