Hirdetés
greenfo/MTI

Jávor Benedek azt kezdeményezi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés fenntartható fejlődés és nemzetbiztonsági bizottságai előtt számoljon be múlt heti moszkvai útjáról. Szóba került-e a tervezett paksi atomerőmű-bővítés?-kérdezi az MSZP.

A fenntartható fejlődés bizottságának elnöke budapesti sajtótájékoztatóján az mondta, eddig "lényegében semmit nem tudtunk meg" arról, hogy a magyar kormányfő miről is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – annak ellenére, hogy a tárgyalásoknak a magyar nemzetbiztonság és energiapolitika szempontjából alapvető kérdéseket kellett érinteniük. Véleménye szerint a tájékoztatás elmaradásának egyetlen oka lehet: a miniszterelnök nem kívánja elárulni, hogy miről állapodtak meg az orosz elnökkel.

A Párbeszéd Magyarországért elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormányfő "háttérmutyik keretében boltolja le a Magyarország energiaellátását, energiabiztonságát évtizedekre eldöntő tárgyalásait" – jelentette ki Jávor Benedek, a PM alapító tagja. A politikus elmondta, ezért az indítványozta, hogy az Országgyűlés fenntartható fejlődés és nemzetbiztonsági bizottsága közös ülésen hallgassák meg Orbán Viktort arról, hogy pontosan miről tárgyalt és miről egyezett meg Vlagyimir Putyinnal. Hangsúlyozta, hogy ha a két bizottság közös ülésén nemzetbiztonsági érdekét érintő témák kerülnének napirendre, akkor zárt ülést rendelnének el.

Orbán Viktort múlt csütörtökön fogadta a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök. A magyar kormányfő Moszkvában Magyarország elementáris érdekének nevezte, hogy jó viszonyban legyen és szoros együttműködést tartson fenn Oroszországgal. Azt is mondta, hogy Magyarország számít Oroszországra energiarendszere bővítésében, Vlagyimir Putyin pedig jelezte, hogy orosz cégek készek részt venni magyar energiaipari beruházásokban.
 


Az MSZP az elmúlt napok kormányzati hallgatásának tükrében súlyosan kockázatosnak tartja, hogy Orbán Viktor társadalmi és parlamenti felhatalmazás nélkül, a színfalak mögött tárgyal a Magyarország jövőjét a következő évtizedekre meghatározó energiaügyi kérdésekről. Az MSZP támogatja Jávor Benedek kezdeményezését, hogy a kormányfő az Országgyűlés fenntartható fejlődés, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén számoljon be múlt heti moszkvai útjáról.
Tóbiás József frakcióvezető-helyettes közleményében azt írta, hogy csaknem egy hét telt el a miniszterelnök moszkvai útja óta, de a magyar közvélemény még mindig nem tudja, miről tárgyalt, illetve állapodott meg a kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
Szóba került-e a tervezett paksi atomerőmű-bővítés? Mire jutottak a felek a 2015-ben lejáró magyar-orosz gázszállítási szerződés ügyében? – tette fel a kérdést.  Az, hogy egy kormány nemcsak a közvéleményt, hanem a parlamentet is kizárja egy több ezer milliárd forint értékű, nemzetstratégiai jelentőségű energiaipari megállapodást megalapozó tárgyalássorozatból, a rendszerváltás utáni Magyarország történetében példa nélkül álló, rendkívül kockázatos politikai manőver – hangsúlyozta a politikus.
Ezért mind Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke, mind pedig a MSZP országgyűlési képviselőcsoportja támogatja Jávor Benedeknek, a Párbeszéd Magyarországért alapító tagjának azon kezdeményezését, hogy Orbán Viktor a bizottságok együttes ülésén számoljon be a moszkvai útjáról – közölte Tóbiás József.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás