Hirdetés

A decemberben elfogadott víziközmű törvény átfogó változásokat hozott, és további változások is várhatóak, amelyek főként az ágazat modernizálódását és megfiatalodását is jelentik. A jogszabály fokozatosan vezeti be a 150 ezer felhasználói egyenérték követelményét a szolgáltatók számára, ezzel a víziközmű ágazat szereplőinek száma a jelenlegi 400 körüliről 40−60 közé csökkenhet.

Az elmúlt időszakban számos olyan hír látott napvilágot, amely szerint az ágazati integráció nyomán, a humánerőforrás területén is változások fognak bekövetkezni. A víziközmű ágazatban jelenleg mintegy 20-22 ezer ember dolgozik, akiknek átlagéletkora magasabb, mint egyéb más területeken dolgozóké. Ezért a következő fél évtizedben, a nyugdíjkorhatárt elért dolgozók nyugdíjba vonulása fogja képezni az ágazatot elhagyók jelentős részét.
Az évtizedek óta várt víziközmű szoláltatásról szóló törvény által a megfizethető díjtételű ivóvízellátás nemzeti érdekkörben tartása válik lehetővé. Továbbá megteremtődnek a fenntartható működtetés feltételei a korábbinál átláthatóbb, ésszerűbb üzemeltetői struktúra következtében.

A szektor sajátosságai közé tartozik, hogy a rendszerváltást követően az ország víziközműveinek közel fele gazdálkodó szervezetek vagyonába vándorolt át. A felújítások gyakorisága és volumene évtizedeken keresztül elmaradt a szolgáltatás műszaki biztonsága szempontjából minimálisan megkívánt szinttől, a közművek ezért napjainkra rendkívüli mértékben elhasználódtak. Ezért kiemelkedően fontos, hogy immár a törvényi szabályozás és a Magyar Energia Hivatal felügyelete lehetővé teszi azt, hogy a fejlesztési források az ágazatban képződjenek és hasznosuljanak. Az ezáltal lehetségessé váló fejlesztések révén a legkorszerűbb technológia alkalmazása várható, amely előreláthatólag élő munka megtakarítással is együtt járhat. Tekintettel arra, hogy ezen fejlesztések és az ágazat megfiatalodása több mint fél évtizedet is igénybe vehet, így nem kell attól tartani, hogy az integrációs folyamat következtében az ágazati munkaerőpiacon érezhető változás következhet be.

Budapest, 2012. február 24.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás