Hirdetés
(X)

A szüret néhány évtizeddel ezelőtt még nagy eseménynek számított, családok, rokonok, barátok mind összegyűltek az érett szőlő betakarítására. Jókedvvel, viccelődéssel szórakoztatták magukat és egymást az emberek munka közben, na meg persze borozgatással.

Természetesen a frissen kipréselt szőlőlevet, a mustot is megkóstolták, ami nem csak a gyerekek itala. A HerbaStar munkatársai ebben a cikkben megmutatják, hogy miért érdemes ma is, akár minden nap egy pohár mustot fogyasztani.

Nem csak szüretkor

A szőlőfürtök leszedésének időpontja a különböző tájegységekben eltérő lehet. Augusztustól novemberig szokták megszabadítani a tőkét az érett gyümölcsétől. Hogy honnan tudják a gazdák, hogy mikor jött el a megfelelő idő? Ezt a szőlő cukortartalma alapján döntik el. A 18 foknál alacsonyabb cukortartalmú szőlőt még hagyják érni. Attól függően, hogy milyen bor készül majd belőle, a 23, de akár a 29 fokot is türelmesen kivárja a jó borász. 

A szüret végével azonban nem kell egy teljes évre lemondani a mustivásról. Bár úgy tartják, hogy a lefagyasztott mustot felforralás után is el lehet kortyolgatni, mivel hamar megromlik, ezért kis adagokat érdemes eltenni, viszont így egy-kétnaponta újabb adagot kell kiolvasztani. Szép szűrt és finom édes nedűk is vásárolhatók, amik a tartósításnak köszönhetően több hétig elállnak száraz, hűvös helyen. 

Szőlőlé vagy must?

A szőlő áll a héjból, gyümölcshúsból és magból. A szőlőlé értelemszerűen a gyümölcsnek a leve. Semmi más, csak a lé, amihez nem is feltétlenül kell hozzáadni cukrot vagy bármilyen édesítőszert, hiszen maga a szőlő is elég édes. A must tartalmazhat héjat vagy magokat, frissen préselik, a tartósítást ülepítéssel és tisztítással érik el. A szőlő minden formában értékes ásványianyag- és vitaminforrás, ráadásul nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazható. 

Viszont vannak olyan hatóanyagok, amik például csak a magjában találhatók meg, például a szőlőmagolaj, ezért a must fogyasztásával gyorsabban és hatékonyabban töltheted fel szervezeted vitaminkészletét. Szeretnél ilyen finom és egyszerű módszerrel hozzájárulni a tested jobb működéséhez? Rendeld meg a HerbaStartól a palackozott Tokaji mustot, és igyál minden nap egy pohárral az egészségedre!

Milyen jótékony hatásokra számíthatsz?

  • Jó hatással van az emésztésre: Magas rosttartalmának köszönhetően gyorsítja az anyagcsere folyamatokat.
  • Felfrissíti a fáradt idegrendszert: Tele van B-vitaminnal, ami a szellemi képességet támogatja.
  • Több antioxidánst is tartalmaz, amik többek között a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet.
  • A kozmetikában is népszerű, mert puhítja a bőrt, a gyulladásokat segít gyorsan megszüntetni, késlelteti az öregedést.
  • A legyengült szervezet a magas karotintartalmának köszönhetően gyorsabban felépül. A karotin a szemünk egészségéért is felel. 

A napi ajánlott mennyiség fogyasztását érdemes betartani, mert kellemetlen mellékhatásai lehetnek, valamint cukorbetegek sajnos a magas cukortartalom miatt nem ihatják.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás