Hirdetés
(X)

A terhesség alatt általában óvatosabbak szoktak lenni a nők, bizonyos életmódbeli szokásokat elhagynak. Ennek mi az oka? Néhány dolog kifejezetten káros tud lenni a magzat egészségére, akadályozhatja a megfelelő, egészséges fejlődését. Nézzük, melyek azok a dolgok, melyeket terhesen mindenképpen kerülni kell.

Dohányzás

A dohányzás veszélyes a magzatra és az anyára nézve is. Ugyanis a terhesség alatti dohányzás során a nikotin bejut a méhlepénybe, és ezzel csökkenti a kicsi oxigénellátását. A terhesség alatti dohányzás koraszülést is okozhat, valamint fejlődési rendellenességet. 

Emellett növeli a hirtelen csecsemőhalál esélyét, mivel emögött a jelenség mögött indokolatlan légzésleállás áll, és a tüdő nem megfelelő fejlődésével is összefügg. Statisztikák szerint jóval nagyobb a hirtelen csecsemőhalál esélye abban az esetben, ha az anya terhesen dohányzott, vagy ha a kisbaba környezetében dohányosok vannak.

Drogok

Természetes, hogy a drogok életveszélyesek, nem csak a magzatra, de az anyára is. Például a kokain hatására megnő a koraszülés kockázata, valamint a magas vérnyomás, így a stroke és a szívroham esélye is. De a méhlepény leválására is megnő az esély. Emellett az újszülött születési rendellenességekkel és idegrendszeri problémákkal születhet, sok esetben áll fenn a bölcsőhalál lehetősége. 

A heroinfüggő anyák esetében a kisbaba szintén drogfüggőként születik. Ezért a csecsemőnek elvonókúrán kell átesnie. 

Minden kábítószernek megvan a maga veszélye a szülőre és a magzatra. Sok szernek ismeretlen vagy csak részben ismert az összetétele, ezért még nagyobb veszélyt jelentenek a kicsire és az anyára is. 

Alkohol

Természetesen az alkohol is nagyon veszélyes a magzatra. Az első trimeszterben a vetélés kockázatát növeli az alkoholfogyasztás. Később pedig a növekvő magzat az anyán keresztül érintkezik az alkohollal, amely az idegrendszer és a szervek fejlődésére is kihat. Emellett alacsony születési súlyt, sőt, koraszülést is okozhat az italozás. 

A gyermek fejlődését a terhesgondozás során, illetve amellett is érdemes figyelni. Szerencsére ha aggódunk, hogy nem fejlődik megfelelően, akkor korszerű magzati ultrahang alkalmazásával ellenőrizhetjük a kicsi állapotát. 

Káros ételek? Igen, léteznek

Vannak olyan ételek, amelyeket tiltani szoktak az orvosok a terhesség során. Ilyenek például a csípős ételek. Azért kell óvatosan fogyasztani ezeket, mert hasi vérbőséget okoznak. A hasi vérbőséget pedig mindenképpen kerülni kell a terhesség során, mert kihat a méh izomzatára, és ennek az eredménye vetélés vagy koraszülés lehet. 

Nyers ételeket sem szabad fogyasztani a terhesség ideje alatt, ugyanis olyan baktériumok lehetnek bennük, amelyek károsak lehetnek a fejlődő magzatra. Ugyanis a terhesség során az anyának gyengébb az immunrendszere, ezért sokkal kiszolgáltatottabb a kórokozókkal szemben. Bizonyos ételeket pedig az adalékanyagok, tartósítószerek miatt nem szabad fogyasztani.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás