Hirdetés
(X)

A gyakori nyaki fájdalmak hátterében számos ok húzódhat meg, és az akut vagy krónikus problémák más-más kezelést igényelnek. A különböző eredetű fájdalmak más-más szakrendelés felkeresését tehetik szükségessé. 

A nyaki fájdalom, merevség gyakran néhány nap vagy egy hét alatt rendeződik, de ilyen esetben is igényelhet gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszeres vagy helyi kezelést. Amennyiben a panaszok hosszabb ideig fennállnak, az okok felderítése érdekében szükség lehet célzott képalkotó diagnosztika vagy labor-, illetve szakorvosi vizsgálat elvégzésére. 

A nyaki fájdalmak okai

A nyaki fájdalom különböző életkorokban sokakat érintő, gyakori probléma, amely tartós fennállása esetén kivizsgálást igényel. A Ju-Med Egészségcentrum a fül-orr-gégészeti nyaki elváltozások vizsgálatában nyújt segítséget a hozzá forduló pácienseknek.

A nyak az emberi gerinc legmozgékonyabb szakasza, amely egyrészt biztosítja a fej tartását, másrészt védi a gerincvelőt és a nyaki ereket. Nyaki merevséget, krónikus fájdalmat okozhat izomfájdalom bizonyos, a vállövet terhelő szakmákat űzők körében, de lelki okok, valamint a nyakat érő huzat és tartós hideghatás is vezethetnek ilyen panaszokhoz. A legfontosabb kezelés a megelőzés, a helyes tartás elsajátítása az izomzat erősítése által, illetve a káros környezeti tényezők kizárása. 

A nyaki gerincet érintő kopásos megbetegedések okozta fejfájás, szédülés rendszeres nyaktornával, a nyaki mélyizomzatot erősítő gyakorlatokkal jelentősen csökenthető. 

Egy hirtelen mozdulat, baleset, rossz alváspozíció is okozhat nyaki problémákat, amelyek kezelése fizio- vagy fizikoterápiával történhet.

A fül-orr-gégészet területei

A fül-orr-gégészet a fül, az orr és melléküregei, továbbá a torok, a garat, a gége, illetve a nyaki szerveket érintő betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozó szakterület. Tágabb értelemben ide tartozik még a hallás és a hangképzés, nyelés panaszaival foglalkozó audiológia és a foniátria is.

Leggyakrabban fülpanaszok, mandulagyulladás, orrlégzési nehézségek esetén fordulunk fül-orr-gégészhez, de horkolás, elhúzódó torokpanaszok, nyaki fájdalmak és duzzanatok, rekedtség esetén is ezt a szakrendelést érdemes először felkeresni.

Mikor forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz?

Fájdalom, különböző mértékű duzzanatok, idegentest-érzés esetén javasolt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni a további kivizsgálás érdekében. A tapintásos vizsgálat segíthet a probléma beazonosításában. A nyaki nyirokcsomók duzzanata által okozott nyaki panaszok vírusfertőzéssel, torokfájással egyetemben, illetve azt követően jelentkezhetnek.

A garatot érintő tályogos folyamatok is előidézhetnek nyaki fájdalmakat, ez esetben gyakran torokduzzanat, láz társulnak mellé, és laborvizsgálattal kimutathatók.

A pajzsmirigyet érintő elváltozások is okozhatnak nyaki fájdalmakat, csomókat, ún. göböket, ekkor ultrahang vizsgálat és endokrin szakorvos bevonása válik szükségessé.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás