Hirdetés
(X)

Egy csipetnyi a füstölt paprikából bármelyik klasszikus magyar fogást még aromásabbá varázsol. Ha szereted a tűzön készített ételek zamatát, a füstölt húsáruk és a BBQ nagy rajongója vagy, akkor ez lesz a neked való fűszer. Választhatsz az édes, enyhe és a csípős változatok között, egy biztos: jellegzetes aromája miatt garantáltan a kedvenced lesz.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy miért érdemes néha eltérni a megszokott dolgoktól, már ami a fűszerezést illeti.

Hogyan füstölik a paprikát?

Az érett gyümölcsöt leszüretelik, majd megszárítják. Csak a tökéletesen ép és egészséges növényeket teszik be a füstölőbe. Az eljárás további része ugyanaz, mint a kolbász vagy a halak füstölése esetén. Erre a célra lehet smokert is vásárolni, de aki csak kísérletezik, és egyelőre nem szeretne nagy összeget beruházni, az használhat gömbgrillt vagy szabad területen egy földbe ásott tűzrakóhelyet. Az autentikus spanyol módszer a tölgyfán való füstölésre esküszik. A folyamat lehet rövid, akár félórás, de tarthat több órán keresztül is. A szükséges időt nagyban befolyásolja, hogy hideg vagy meleg füstölésnek veted alá a paprikát. 

Ha nincsen se helyed, se kedved a tartósító eljárás fortélyait kitapasztalni, akkor egyszerűen rendeld házhoz a Chili Hungária Webáruház füstölt paprika készítményét.

Van másik!

Te is nagy fűszergyűjtögető vagy? Ha éppen nincs otthon füstölt fűszerpaprikád, akkor pótold valami mással. Például a kömény elég általános a konyhában, ha más nincs kéznél, akkor 2:1 arányban készíts pirospaprikából és köményből keveréket. Ha betartod az arányokat, akkor ezzel a trükkel olyan aromája lesz a főztödnek, mintha bográcsban készítetted volna el. Ha akad kéznél Chipotle vagy Ancho, ezeket is használhatod. Mindkettő különböző chilik szárított megfelelői. Chipotle nélkül a mexikói konyha tönkremenne, a legkedveltebb csípős fajta a sombrero hazájában. Az Ancho ezzel szemben egy édesebb aromavilágot képvisel, kis pikantériával. Így akkor is nyugodtan használhatod, ha gyermekek is fogyasztják az ételt.

Felhasználhatóság

Alapvetően a spanyol gasztronómia használja a chorizo kolbász és a paella ízesítésére a füstölt paprikát. Viszont számos magyar fogás is elbírja ezt a karakteres ízvilágot, például a gulyásleves, pörköltek, paprikás krumpli. Amire nagyon fontos figyelni, az az, hogy apránként adagoljuk az ételhez, mert markáns mivolta miatt könnyen elnyomja a többi fűszert. Hasonlóan a sima fűszerpaprikához, ez is könnyen leéghet, ezért alacsony hőmérsékleten, mindig valamilyen zsiradékon pirítsd. Minőségét nagyjából fél évig őrzi meg, ha sötét helyen, napfénytől védve tárolod. Ez nem azt jelenti, hogy hat hónap múlva lejár a szavatossága, hanem színével együtt fokozatosan veszít az erejéből. Ezért, ha vásárolsz, akkora kiszerelést tegyél a kosaradba, amit néhány hónap alatt fel is használsz. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás