A rovat kizárólagos támogatója

Ha ötszörösen klónoznám magam, akkor se jutna időm és energiám minden szennyezési ügyön dolgozni. De miért a civilek végzik el a hatóság munkáját? Környezetkárosító kémiai szúnyogirtás – katasztrófát védő katasztrófavédelem. Ahol Budapest teljes klórállományát életveszélyesen tárolták – Illatos úti (fél) méregtelenítés. A NER környezetszennyezéseivel szemben tétlen hatóság, legyengült, kivéreztetett zöld civil szféra, amitől még a Norvég támogatási pénzeket is elzárta az Orbán-kormány. Jogunk van szennyező autóinkkal mérgezni az embereket?

A Greenpeace nemzetközi szervezetként több mint 55 országban van jelen, 2002 óta Magyarországon is, ahol azért dolgozik, hogy hazánk talaja, levegője és vizei is tiszták legyenek; hogy mindenki hozzáférhessen a tiszta és olcsó megújuló energiához; hogy mindannyian egészséges, vegyszermentes élelmiszereket fogyaszthassunk és egészséges levegőjű, zöld városokban élhessünk.

Sarkadi Péter és Simon Gergő.

Greenpeace környezeti katasztrófák esetén küld a helyszínre, hogy mintákat vegyen, feltárja a problémákat és javaslatokat tegyen a következmények mérséklésére. Hol Kínában, hol a Balti-tengeren, hol a budapesti Illatos úton vizsgálódik. Amikor itthon van, a hazai légszennyezettségi kutatások elemzésével foglalkozik, a mindennapjainkban található vegyszerekre hívja fel a figyelmet, veszélyes vegyi anyagokkal szennyezett területeket tár fel. Hisz a nyilvánosság erejében, és azon dolgozik, hogy a politikusokat cselekvésre bírja a tisztább környezetért. Szabadidejében gyakran leszalad a Dunára kajakozni, esetleg hegyet mászik a szomszédos országok valamelyikében.

Környezetkárosító kémiai szúnyogirtás, Illatos úti időtlen szennyezettség, mérgek úton- útfélen, belefulladunk a műanyagba, csak pár téma, melyben több-kevesebb rendszerességgel megszólal Simi, a vegyész, környezetkémikus és világutazó. Sokan ismerhetik a híradókból Sarkadi Péter mai podcastjának vendégét Simon Gergelyt, a Greenpeace Magyarország regionális vegyianyag-szakértőjét.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás