Hirdetés

Ugyanúgy, ahogy arany vagy ezüst ékszer esetében ellenőrizzük, hogy valódi-e, miért ne tennénk ugyanezt az igazgyöngyök esetén is?! Bemutatunk néhány szempontot, amik alapján biztosra mehetünk, hogy igazi gyöngyöt vásárolunk.

Milyen fajta?
Alapvetően két fő fajtája van a tenyéztett gyöngyöknek, azaz édes-, illetve sósvízi gyöngyök. Természetesen ezen belül is megkülönböztetünk többféle gyöngyöt. Sósvízi esetén létezik az akoya, a déltengeri, illetve a tahiti, amik a tenyésztés helye után kapták a nevüket.

Jelentős különbség van az édes- és a sósvízi gyöngyök között a tenyésztés hosszában. Az édesvízi gyöngyök 2-5 év alatt, míg a sósvíziek 6-12 év alatt tenyésznek ki. Ez a fontos különbség leginkább a gyöngyök árában mutatkozik meg, mivel a sósvízi gyöngyök jóval drágábbak. A déltengeri gyöngyök mérete jóval nagyobb, mint a többié, míg a tahiti gyöngyöket sötét vagy zöldes árnyalatáról lehet megismerni.

Milyen minőségű?
A gyöngyök minőségével kapcsolatban alapvetően egy egységes besorolás létezik, azaz az 5S. Ez alapján a gyöngyök fényét, felületét, formáját, árnyalatát és méretét osztályozzák. Egy gyöngyszem annál értékesebb, minél nagyobb és hibátlanabb. Ez az árukra is nagy hatással van, így ha egy tökéletes gyöngysorral egy árban kínálnak egy asszimetrikus gyöngyökből álló ékszert, akkor igenis kezdjünk el gyanakodni.

Honnan származik?
Származását tekintve is rájöhetünk arra, hogy éppen milyen gyönggyel van dolgunk. A sósvízi gyöngyök származása elég változatos, hiszen az akoya gyöngyök Japánban tenyésznek, a déltengeriek Ausztrália partjainál, míg a tahiti gyöngyök Francia Polinéziából érkeznek hazánkba. Ha nem kapunk kielégítő választ a kérdésünkre, akkor mindenképp nézzünk utána annak, hogy az adott területen folyik-e gyöngytenyésztés!

Eredeti vagy sem?
Minden eredeti gyöngyékszer rendelkezik tanúsítvánnyal, ami igazolja az eredetét. Éppen ezért, ha vásárolnánk egy ékszert, akkor ne felejtsük el elkérni egy ilyen dokumentumot. Igen ám, de ha ezt nem tudja átadni az eladó, illetve azt mondja, hogy nincs rá szükség, vagy nem rendelkezik vele, akkor minden esetben alaposan gondoljuk át, hogy tényleg megvásároljuk-e a terméket.

Élethű utánzat legálisan
Mikor valaki nem úgy akar eladni egy nyakláncot, hogy igazi gyöngyből van, az már jó pont. Az úgynevezett Shell pearl egy kagylóporral borított mesterséges gyöngy, amit a kedvező ára miatt nagyon kedvelnek. Azt azért fontos tudni, hogy bár árban egy elég kedvező osztályt képvisel, azért egy idő után a kagylóporos bevonat kopásnak indul, így veszít fényéből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás