A rovat kizárólagos támogatója

Napjainkban egyre nyilvánvalóbb, hogy Földünk egyre inkább a környezetszennyezés áldozatává válik. A műanyag palackok, a divatipar ruhabálái, a szeméttelepen tornyosuló műszaki cikkek ellepik a világunkat, és káros anyagokkal terhelik meg a természetes vizeket és a termőföldeket is.

Nem csoda, ha egyre többen szeretnének odafigyelni, hogy mi kerül az asztalukra, milyen élelmiszereket szereznek be. Megnyugtató tudni, hogy amit vásárolunk, nem hemzseg a kémiai vegyszerektől és mesterséges anyagoktól. Ezt a biztonságot nyújtják a bio élelmiszerek.

Mi jellemzi a bio élelmiszereket?

Olyan termékeket jelent, amelyeket ellenőrzött és környezetkímélő körülmények között termesztenek, és nem tartalmaznak műtrágyát, toxikus vagy szintetikus anyagokat. Találkozhatunk az organikus kifejezéssel is, amely arra utal, hogy az ilyen gazdálkodásból származó zöldségeket, gyümölcsöket csak természetes módon termesztették, nem használtak kémiai jellegű növényvédő szereket.

Egy-egy termék csak szigorú ellenőrzés után kaphat bio minősítést, és a valódi bio élelmiszerek fogyasztásra alkalmasságát minden esetben a hazai szervek is ellenőrzik. A csomagoláson feltétlenül jelölni kell a minősítés meglétét (pl. Bio Siegel matrica).

A bio élelmiszerek előállításához az alapanyagoknak is minősített őstermelőtől kell származniuk. A bio termékek adalékai és segédanyagai GMO-mentesek, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak genetikailag módosított összetevőt. A gyártónak erről egy külön igazolással kell rendelkeznie.

Miért jobb a bio élelmiszer?

Mivel a bio gazdálkodásból származó élelmiszerek alig szennyezettek kémiailag, magasabb vitamin- és tápanyagtartalommal rendelkeznek. Ízük is erőteljesebb, mint a hagyományos, élelmiszeriparban előállított társaiké.

Egyszerűen szólva, olyan “igazi” íze van a dolgoknak – ez akár szokatlan is lehet, ha az ízfokozók kínálta ízélménytől az ízérzékelésünk már eltompult. Azonban, ha tartósan vegyi anyagtól mentes élelmet szerzünk be, az ízeket ismét jobban élvezni tudjuk. Emellett a bio élelem általában gazdagabb élelmi rostokban is, amely hozzájárul a normál emésztéshez.

A bio nem csak zöldség és gyümölcs lehet

A gyártók már nem csak az alapvető élelmiszereknél igyekeznek a bio minősítés megszerzésére. A bio piac a fogyasztók növekvő igényeinek kielégítésére egyre több élvezeti cikket fejlesztett ki. Mindazok, akik valamilyen betegség miatt vagy a tudatos életmódra való átállás okán törekednek a magasabb minőséget biztosító termékek fogyasztására, örülhetnek, hiszen élvezeti cikkeket is találhatnak a polcokon, és nem kell lemondani az ízletes nassolni valókról, édességekről sem. Bátran válogathatunk magunk és szeretteink számára is, pl. kekszek, chipsek, kávék vagy nem tejalapú joghurtok közül.

Válogass a NaturalGo bio élelmiszerei közül!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás