Hirdetés
Forrás: nepszava.hu

Az új palackvisszaváltási rendszer kapcsán kialakult áldatlan állapotok felszámolásában senki sem érzi magát illetékesnek.

Ha az élelmiszerboltot üzemeltető vállalkozó az üzlet működtetése – így a palackok kezelése – során betartja a szabályokat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a visszaváltás nem veszélyezteti a forgalomba hozott élelmiszerek biztonságát – szögezte le a Népszavának küldött levelében a hatóság. Az eladótérben üzemeltetett Mohu-automaták kapcsán közérdekű bejelentést szintén nem kaptak – tették hozzá.

A lap az ételeinket fenyegető higiéniai veszélyekre olykor látványos razziákkal figyelmeztető, a forgalmazott termékek tulajdonságait rendszeresen ellenőrző hatóság véleményét az élelmiszerláncok előtereiben működő palackvisszaváltó automaták körül az elmúlt hónapok során kialakult áldatlan állapotok kapcsán kérte ki. Első érdeklődésükre a hatóság a lapot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) irányította. Az NNGYK ugyanakkor visszadobta a labdát, mondván, az ügyben a Nébih jár el. Tisztázást célzó megkeresést utóbbi hatóságtól tíz nap múlva kapott érdemi választ.

A Nébihnél elsősorban megismételték: az élelmiszerboltok visszaváltóautomatái körüli állapotok kapcsán azért nem illetékesek, „mivel” hatáskörük az élelmiszerbiztonságot és -minőséget érintő kérdésekre terjed ki. A jogszabályok alapján a vállalkozóknak az általuk gyártott és forgalmazott élelmiszert folyamatosan védeniük kell a szennyeződésektől – szögezték le. Az ügy kapcsán tehát az a kérdés merül fel, hogy a palackvisszaváltás szennyezi-e az üzletben forgalmazott élelmiszereket. Fontos tudni, hogy a boltokban évtizedek óta zajlik üvegvisszaváltás, így a kapcsolódó kockázatokat a vállalkozóknak eddig is kezelniük kellett – szögezték le a hivatalnál.

Az élelmiszerboltokban július óta kialakult, sokak szerint undorító, fertőzésveszélyes és tarthatatlan visszaváltási helyzet kapcsán, korábbi megkeresésünkre, a rendszer működtetéséért felelős Mohu és a boltláncok leginkább egymásra mutogattak. 

Miközben a visszaváltás lebonyolítására maga a jogszabály kötelezte a boltokat – vagyis a hulladékkezelést és a guberálókat eredendően a Fidesz-KDNP terelte az élelmiszerboltokba -, az üzletek egy része azt állítja, hogy kültéri visszaváltó egységet nem kaptak a Mohutól, a beltériek szakszerű kihelyezése pedig drága és az általuk birtokolt területek egy részén nem is lehetséges. Igaz, a boltok többsége szerint nincs itt semmi gond. Az automaták beígért kihelyezésének mindenesetre egyelőre se híre, se hamva. A Mohunál alapvetően úgy látták, hogy nekik mindegy, miként jut el hozzájuk a palack, a boltok felelősségi körébe tartozó visszaváltás lebonyolításához a maguk részéről a lehető legmodernebb berendezéseket biztosították, ráadásul a láncok az üzemeltetésért jelentős összegekben részesülnek.

ALDI palack visszaváltó automata 2024 01 09 Sarkadi Péter greenfo.hu

Bűz, ragacsos padló, sor, hibák

Mocsok – július óta nagyjából így lehet leírni az egyik népszerű élelmiszerlánc palackvisszaváltásnak helyt adó bejáratát. Az üres palackokkal teli zsákokat cipelő sor tegnap is türelmesen várta, amint a néni, akit eddig szinte mindig itt láttam visszaváltani, többedszerre is megpróbálja lenyomni az összegyűrt sörösdobozt az automata torkán, amely végül, harmadszori próbálkozásra, megadóan be is fogadta a szebb napokat látott csomagolást. A másik automatánál egy idősebb hölgy értetlenkedik, miért nem kapja meg a bizonylatot. A helyszínen posztoló két őrző-védő és a személyzet közös inspekciót tart a probléma felett, ami csak a gép helyi szétszerelésével bizonyul megoldhatónak. Közben valaki a szokásos trükköt alkalmazva – jaj, nem is gondoltam, hogy itt sorban kell állni – próbál előnyös starthelyet felvenni, de őt az őrző-védő a várakozók végére tereli. Az üzletbe érkező és onnan távozó vásárlók nem csak ezt a színes társaságot, hanem az előtérben tárolt, hatalmas palackoszsákokat is kerülgetik. A kifolyt nedvektől a talaj ragad, a hulladék jellegzetes bűze ellen a berendezéseken elhelyezett illatosítók sem sokat segítenek. Miközben ezen mélázok, az elromlott visszaváltó megjavul és a türelmesen várakozó hölgy hozzájut bizonylatához. A „törzsvendég” néni viszont, dolga végeztével, a bolt előtti szemetest, szinte észrevétlenül, egy zacskóval fedi be. Hamar rájövök, hogy ez nem holmi gonoszkodás. Sorra jönnek ugyanis azok a vevők, akik, a sortól visszariadván, kidobnák üvegjeiket, viszont azokat a tetejére húzott zacskó miatt inkább a tároló mellé helyezik. És valóban: a palackokat 2 percen belül felkapja egy sorban álló. A guberálók jó része a nem általuk teremtette helyzetet kihasználva a bizonylatot az élelmiszerboltban költi el, illetve a személyzet a megtelt, piszkos palackoszsákokat szintén az élelmiszerek között cipeli el a raktárig.

A közteresek sem illetékesek

Feladat és hatáskör híján köztéri hulladéktároló edények átkutatásával kapcsolatban a Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői nem intézkedtek – válaszolta a Népszava többszöri megkeresésére tegnap Handl Tamás, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának vezetője. Az igazgató egyszersmind biztosított afelől, hogy kollégáik a törvényben megszabott feladat- és hatáskörükön belül mindig intézkednek. Ennek kapcsán megjegyzendő: az 50 forintért visszaváltható palackok miatt az elmúlt hónapok során az utcákat is kukázók lepték el. A lapot közülük többen, de szóban más, hivatalos források is arról tájékoztatták, hogy közterület-felügyelők is intézkedhetnek ellenük. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanakkor az elmúlt hetek során két, szögesen ellentétes hangulatú közleményben, először leszögezte, hogy a guberálás büntetendő szabálysértés, majd, közel két héttel később, a lap érdeklődése nyomán is, leszögezték: a palackok rendbontás nélküli kiválogatását nem hogy nem büntetik, de azt tulajdonképpen meg is köszönik. Eszerint tehát az ügyben elvileg a rendőrök illetékesek, de a fegyelmezett kukázók ellen nem intézkednek.

Nyitókép visszaváltó automata repont Hegedüs Róbert MTI MTVA

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás