Hirdetés

Nagy precizitást igénylő, komoly kihívást jelentő műveletet hajtottak végre a MAVIR szakemberei, amikor a 25 méter magas, 400 kilovoltos feszültség alatt álló villamos-távvezeték tartóoszlopán műfészket helyeztek el a ragadozó madarak részére. Az akció fontos része annak a nemzetközi együttműködésnek, amely többek között a fokozottan védett kerecsensólymok állományának megőrzését és gyarapodását tűzte ki céljául.

A fokozottan védett ragadozó madarak előszeretettel foglalják el a magyar villamosenergia-rendszer nagyfeszültségű távvezeték oszlopain elhelyezett műfészkeket. A szakemberek a fészektelepítést a távvezeték kikapcsolása nélkül, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) együttműködve, különleges védőruhában végezték el. A fészek mellé egy foto-csapdát is felállítottak, ami a madarak mozgását érzékelve felvételeket készít és a megfigyelési munkát segíti.

A madarak kedvelik ezeket a magaslati fészkelő helyeket, hiszen a sík terület, ahol ezek az oszlopok állnak, ideális körülményeket nyújt vadászterületük megfigyelésére, nem kell félniük továbbá azoktól a ragadozóktól sem, amelyek a fákon egyébként becserkészhetnék fiókáikat. Azáltal, hogy ezek a madarak elfogadják a nekik felkínált, védett, szakszerűen és biztonságosan kialakított fészkelési lehetőséget, egyrészt csökken az elhullási szám, másrészt kevesebb lesz az oszlopra rakott természetes ágfészkek vezetékekre csúszásából eredő zárlatok száma is.

A mostani fészektelepítés egyébként felvezető eseménye volt az immár ötödik alkalommal, Budapesten megrendezett madárvédelmi konferenciának, amely a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. és az MME közös szervezésében zajlott. A két szervezet együttműködésének is köszönhetően, az Európában kiemelkedő értéket képviselő magyarországi ragadozómadár-állomány védelme és gyarapítása olyannyira eredményes, hogy már külföldön is érdeklődnek az itthoni programok iránt. A konferencián román, szlovák, szerb, bolgár és a svéd szakmai szervezetek képviselői is részt vettek, és ők is beszámoltak a hazájukban folyó madárvédelmi tevékenységről. Mellettük az Akadálymentes Égbolt és a Kerecsen LIFE nemzetközi együttműködési programok is képviseltették magukat, amely szervezetek munkájában szintén részt vesz a MAVIR.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás