Hirdetés

Jó úton haladsz az újévi vagy évközi fogadalmaddal? Már lement pár kiló, és egyre elszántabb vagy? De ideje szervezni a nyaralást és tartasz attól, hogy oda lesznek az eredményeid, és mindez egy gyengén felszerelt fitnesz termen múlhat? Felejtsd el wellness hétvégéket és válassz egy sokkal vagányabb utazási formát!

Kirgizisztán, mint úticél? 

A volt szovjet tagköztársaság egyre ismertebb, köszönhetően az Alpok rétjeinek, a havas csúcsainak és a jó közbiztonságnak. Egyelőre nem tipikus turista célpont, így Magyarországról viszonylag kevés szervezett utat lehet foglalni, de a WanderWell csapata olyan 11 napos túrát ajánl, amit megéri mindenkinek kipróbálni, aki a frissen vagy régen szerzett és megtartott fizikumát szeretné próbára tenni.

A sokat látott túravezetővel bejárhatod Bishkeket, Kirgizisztán fővárosát és az Ala Archa Nemzeti Parkot, majd egy kirgiz sörfőzde söreit kóstolgathatod. És ez még csak az első nap! 

Ezt követően megnézheted Kochor városát, ahonnan egy másfél napos túrára indulhatsz a 3000 méter felett fekvő Kol-Ükök tóhoz. A szállást és étkezést az egyik helyi család biztosítja. Innen 3470 méter magasig emelkedhetsz a hegyen, és máris a Kol-Tor tónál lehetsz, másnap pedig megnézheted a 3500 méter magasan lévő Song-Kul tavat. Nemcsak gyalogosan, hanem lóháton is utazhatsz, amelyhez semmilyen előképzettség nem szükséges, mivel kis termetű kirgiz lovak lesznek a túratársaid.

Mindeközben megismerheted a kirgiz nemzeti sportot, a helyi ételeket és italokat, beleshetsz a kirgizek mindennapjaiba, és így az út végére nemcsak látni, érteni is fogod ezt a gyönyörű országot. A térség sokszínű természetét mutatja, hogy a legelők és hegyek után továbbhaladva vörös homokos hegyoldalak fogadnak, valamint a tenger méretű Issyk-Kul tó. És még ugyanezen a napon megnézheted a kirgiz Holt-tengert, egy sós vizű tavat is, amelyben úszás nélkül is fennmaradsz a víz felszínén. 

Ha mindez kevés volna, megnézheted a Jeti Ögüz homokkő formációt, a Skazka-kanyont, Karakol városát, és a Karakol-völgyben is túrázhatsz. 

Szakíts az unalmas utakkal!

Kirgizisztánban elképesztő túrákban lehet részed, testközelből ismerheted meg a nomád életmódot, és könnyen előfordulhat, hogy víz helyett, többet fogsz teát inni, és egyszer-kétszer még vodkával is kínálhatnak. 

Ha mégsem erre vágysz, van még jó pár olyan úticél, ami érdekes, izgalmas és kevésbé megerőltető, például Kubába vagy Omán és az Egyesült Arab Emírségekbe szervezett utak, melyekhez elegendő a kíváncsiságod és a rugalmas hozzáállásod.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás