Hirdetés

Feltehetőleg azokat a magánvállalkozásokat állítja be Orbán Viktor a jövő nagy innovátorainak, melyeket az állam stafírozott ki komoly földterületekkel, véli Ángyán József. A még nehezen beazonosítható mintagazdaságok a mezőgazdaság állítólagos kedvezményezettjeit, a kis- és középvállalkozásokat igencsak rosszul érinthetik. De az sem biztos, hogy Orbán valóban tervez valamit, és nemcsak egy újabb kommunikációs kísérletről van szó, amely a földpályázatok körüli botrányokról terelné el a figyelmet.

A versenyképes kis- és középbirtokok mellett szükség van olyan innovatív, példamutató, illetve közfeladatot, például integráló, termeltető, ellátó nagybirtokokra is, amelyek mintagazdaságként működhetnek majd tovább – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával kötött stratégiai megállapodás hétfői aláírásakor.

Arról, hogy Orbán pontosan mire gondol, nem árult el részleteket. Ha új földek megszerzéséről van szó, ahhoz gyaníthatóan hiányzik a földalap, és a versenyképes, innovatív birtokok háttér-infrastruktúráját sem lehet egyik napról a másikra megteremteni.

Sokkal inkább arról lehet szó, hogy Orbán a már korábban magánhasználatba adott állami tulajdonú földekről beszélt, melyek egy-egy nagyobb vállalkozó vagy vállalkozói csoport művelésébe tartoznak. És ezeket kommunikálta a miniszterelnök úgy, mint a jövő mintagazdaságait. Orbán a Kádár-kori reflexekre apellálva mintha Bábolna hőskorát ígérné „állami mintagazdaságok” képében, miközben az érintett gazdaságok már rég magánhasználatban vannak, és erősen szóródnak aszerint is, hogy mennyire számítanak innovatívnak.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor érdemes visszaemlékezni arra, hogy a földtörvény módosításával az Orbán-kormány 2010-ben úgy döntött, hogy a földeladásoknál az állami földeket kezelő Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elővásárlási joggal rendelkezhet majd. A kormány vidékpolitikája pedig azt a célt tűzte ki eredetileg, hogy az állam a használaton kívüli földeket begyűjti és hosszú távú földhasználati bérleti szerződések keretében kiosztja azoknak a helyieknek, akik készek a megművelésére. A meghirdetett állami földek pályázatait azonban sorozatos botrányok kísérték: kiderült, hogy a pályázatok nagy részét rendre szűk vállalkozói csoportok nyerik, a helyiek csak mutatóban kapnak földhasználati jogot. A gyakorlat ellen fellázadt a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára, Ángyán József is, aki azóta folyamatosan támadja a kormányt, hogy nem azt a programot hajtja végre, amit megígért.

További információk: Földbárók érdekei fonódnak össze >>>

Kapcsolódó anyagok:

Halasszák el a földforgalmi törvény végszavazását!

A VM szerint a civilek célja a botránykeltés volt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás