Hirdetés

Nyílt levélben szólították fel az országgyűlési képviselőket civil szervezetek, hogy ne adják beleegyezésüket a Paks 2 megépítéséről szóló államközi szerződéshez. Vegyél részt Te is a levélkampányban, és tüntess a paksi bővítés ellen.

Az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? konferencia szervezői és a Védegylet nyílt levele szerint az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, amely legalább 4000 milliárd forintba kerül, amelyhez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége. Emellett a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét.

Az aláírók szerint az olcsó paksi áram mítosz, a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára, illetve az adóterhek biztosan emelkednének. A civil szervezetek levelükben arra is kitértek, hogy a súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket.
A beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, mert a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költene az ország – tették hozzá. A civilek egyebek mellett úgy látják: sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legidősebb paksi blokk is 2032-ig termelhet, a jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés pedig úgy kerül az Országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

Civil levélkampány és tüntetés a paksi bővítés ellen

Az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? és a Védegylet arra kéri az állampolgárokat és a civil szervezeteket, hogy küldjenek levelet az országgyűlési képviselőknek. A levélküldés megkönnyítésére létrehozták a www.pakskontroll.hu weboldalt. 

Követelésük nyomatékosítására február elsején, szombaton 15.30 órakor demonstrációt tartanak Budapesten a József nádor téren, ahová mindenkit várnak, akik elutasítják a paksi megállapodást.
A moszkvai megállapodás a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítéséről a mostani kormány legdrágább, legfelelőtlenebb és legkártékonyabb intézkedése. HA ERRE A VONATRA FELSZÁLLUNK, FÉL ÉVSZÁZADON BELÜL NEM LEHET LESZÁLLNI RÓLA!

Érveinket az országgyűlési képviselőknek szóló, alábbi levélben találod: kérlek, tedd félre jogos undorodat a közélettől, csatlakozz az aláírókhoz, terjeszd a felhívást minden lehetséges módon és okvetlenül gyere el barátaiddal együtt február elsején szombaton 15.30-kor a József nádor térre  (ahonnan 1998-ban, ugyanilyen vert helyzetben indult vízlépcső-ellenes tüntetésünk) tiltakozni ez ellen a baromság ellen, különben a Kárpát-medence hamarosan vállalhatatlanul veszélyes hely lesz, amit egyetlen öngyilkos merénylő hazavághat, a megfizethetetlen államadósságával és birkatürelmű népeivel együtt. Nem ez a harc lesz a végső, de ha ezt se tudjuk megakadályozni, akkor bármit meg lehet velünk csinálni – és meg is fognak.  Egyszer az unokád meg fogja kérdezni tőled: nagymama/nagyapa, te akkor hol voltál, amikor ellopták a jövőnket?  Mit válaszolsz majd neki?
Lányi András
 


Tisztelt Országgyűlési Képviselő!

A magyar kormány Moszkvában megállapodást írt alá egy újabb atomerőmű megépítéséről. A szerződés immár nem csak egyes családokat, hanem az egész országot kényszeríti bele egy kétes kimenetelű devizahitel-ügyletbe. Ha ez megvalósul, a magyar energiapolitika az évszázad végéig nem térhet le arról a kényszerpályáról, amelyet a kormány kijelöl számára. A jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés úgy kerül az országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

A közvélemény elől – és Ön elől is – elhallgatták, hogy
− az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, legalább 4000 milliárd forintba kerül, amelyhez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége;
− a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét;
− az olcsó paksi áram mítosz csupán: a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára és/vagy az adóterhek biztosan emelkednek;
− a sokat hangoztatott nukleáris reneszánsszal ellentétben a kezelhetetlen és vállalhatatlanul súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket;
− a beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, hiszen a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költenénk.

Így mindaz, amit a felelősen gondolkodó állampolgárok annak idején a rendszerváltozástól reméltek – az ország függetlensége Moszkvától, a tiszta és biztonságos környezet, az áttérés a fenntartható alapokon nyugvó gazdálkodásra – áldozatul esne a politikai és műszaki megalomániának.

Arra kérjük Önt, hogy ne adja beleegyezését az atomerőmű építéséről szóló államközi szerződéshez. Sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legöregebb paksi blokk 2032-ig termelhet. Az elhamarkodott döntés csak nehezen kezelhető túltermelési, szabályozási és értékesítési gondokat okozna a következő évtizedben. Az energetika rohamos fejlődése évről évre új helyzetet teremt a természeti erőforrások fenntartható és költséghatékony használata terén, melynek előnyeit egy elhamarkodott döntés esetében nem élvezhetnénk.

Tisztelt Képviselő! Mérlegelje a vállalkozás veszélyeit, és történelmi felelőssége tudatában mondjon rá nemet! Kérjük, ne feledje, az ország függetlensége, jövendő biztonságunk és jólétünk múlik az Ön döntésén!

Budapest, 2014. január 23.

Aláírók:
Ámon Ada, igazgató – Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ
Szegfalvi Zsolt, ügyvezető igazgató – Greenpeace Magyarország
Lukács András, elnök – Levegő Munkacsoport
Farkas István, ügyvezető elnök – Magyar Természetvédők Szövetsége
Lányi András, egyetemi docens – Paks vobiscum?
Boda Zsolt, szóvivő – Védegylet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás