Hirdetés
greenfo/MTI

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet szerint az európai atomerőművek állapotának és ellenálló képességének felmérésére elvégzett stressztesztek nem bizonyultak alkalmasnak arra, hogy növeljék a lakosság bizalmát a létesítmények iránt.

A tegnap Brüsszelben kiadott, független szakértőkre hivatkozó közleményében a szervezet egyebek között úgy vélte, nem volt elégséges a felmérésekben vizsgált kockázatok köre, és a feltárt hiányosságok némelyike riasztó. A szakértők Belgium, Svédország, Franciaország, Nagy-Britannia, Csehország, Szlovákia, Németország, Szlovénia és Spanyolország egyes erőműveinek tesztjeivel foglalkoztak.

A témáról az európai uniós tagországok energiaügyekben illetékes miniszterei is hivatalos tájékoztatást hallgatnak meg pénteki találkozójukon, jóllehet részletes beszámoló csak az ősszel várható az uniós központi szervek részéről.

A Greenpeace az eddig összegyűjthető elemek alapján úgy vélte, a tesztek számos különféle problémát tártak fel egyes atomerőműveknél, és a belőlük összességében levonható végkövetkeztetés nem lehet más, mint az, hogy az atomenergia használata mindig is veszélyes marad. Külön probléma a szervezet szerint, hogy a felmérés nem egységes kritériumok alapján zajlott az egyes országokban, így objektív összehasonlításra sincs mód.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás