Hirdetés
Forrás: lmv.hu

A Mielno körzetéhez tartozó Gaski falu a három kiszemelt helyszín egyike, amelyeket az állami tulajdonban lévő PGE novemberben kiválasztott a tervezett 3 gigavattos atomerőmű helyszínéül. A vasárnapi népszavazáson Mielno település lakossága elsöprő többséggel leszavazta a tervezett atomerőművet.

A Balti-tenger melletti üdülőhelyen, Mielnoban vasárnap rendeztek népszavazást, amelyen arról kérdezték meg a helyi lakosságot, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy a következő évtized elején ott épüljön meg az ország első atomerőműve. A referendumon résztvevő 2389 fő 94%-a egyértelműen ellenezte az atomerőmű megépítését, s mindössze 5% támogatta. Noha a népszavazás érvényességéhez 30%-os részvétel is elegendő lett volna, a választásra jogosultak 57%-a vett részt.

Azt, hogy a kormány és az állami energiamonopólium PGE masszív propagandája ellenére a helyiek ilyen nagy számban vettek rész, és az atomerőmű elsöprő többséggel elutasították, a Greenpeace hatalmas győzelemként értékeli. A TheNews.pl azt írja, hogy az atomenergiáért felelős lengyel miniszter tegnap kijelentette, hogy figyelembe fogják venni a népszavazás eredményét, megjegyezve ugyanakkor, hogy az nem kötelező érvényű a befektetőre nézve, vagyis a helyi lakosság nem állíthatja meg az atomerőmű építését.

Érdekes módon, a magyar sajtóban egyetlen hír sem jött le a lengyel népszavazásról, ugyanakkor az MTI-re hivatkozva számos helyen megírták, hogy "Lengyelország az eredeti terveknek megfelelően 2020-ban üzembe helyezi első atomerőművét a PGE energetikai vállalat hétfői közlése szerint."
 

Kapcsolódó anyagok:

Jön a lengyel atom

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás